Project de slakken vervolgMAANDAG

beweegmoment buiten

Normaal krijgen we om de week op maandag yoga van Vicky. Maar omdat ze in ziekenverlof is gaat dit nog niet door. We hebben dan een bewegingslesje gekregen van Doortje (vervangster van Vicky). Omdat het mooi weer was zijn we buiten gaan spelen met de pittenzakken.

Grote en kleine cirkels

Tijdens het hoekenwerk lagen er verschillende cirkels op de mat, met verschillende kleuren en groottes. We gingen eerst vrij hiermee onderzoeken. Sommige cirkels waren groot andere waren wat kleiner. We konden ze gaan sorteren op grootte of kleur.
Ook konden we de cirkels op elkaar leggen van groot naar klein.
Daarna zijn we aan de tafel met de cirkels een slakkenhuis gaan maken. We moesten 3 cirkels kiezen van telkens een andere grootte. Eerst namen we de grootste cirkel en daarop moesten we de iets kleinere cirkel plakken. Daarna gingen we de kleinste cirkel er nog op plakken en zo kregen we een slakkenhuis uit 3 cirkels.

DINSDAG

Naar de turnzaal

We zijn dinsdag voor de eerste keer naar de turnzaal geweest. We hebben daar met de ballen gespeeld, konden deze in de ring gooien. We zijn op het klimrek gaan klimmen tot helemaal vanboven en dan terug naar beneden maar we konden ook zijwaarts klimmen.
Ook zijn we op de trampoline gaan springen zo hoog als we konden. En hebben ook koprol geoefend.

Boven/Beneden

We hebben in de kring rond de begrippen boven en beneden gewerkt. Op een prent zagen we allemaal slakken die in het gras zaten. Sommige zaten boven andere zaten beneden. Wij waren een grasspriet en ons hand was een slak en we gingen luisteren waar we de slak moesten zetten boven of beneden. Af en toe kwam er een moeilijkere opdracht en moesten we onze slak in het midden zetten , dat was onze buik.

WOENSDAG

Slakkenbak

In het filmpje vorige week hadden gezien dat de kindjes een slakkenbak hadden gemaakt. Wij wouden dit ook graag doen en hadden als een bak in de klas staan maar nog geen slakken. En wat een geluk woensdag kwam Cas binnen met een doos. Hij had heel erg veel slakken gevonden en deze meegebracht. We zijn een gaan kijken naar de slakken. En dat was gek er waren slakjes met een huis op hun rug, maar ook heel veel slakken zonder een huis, dit zijn de naaktslakken. Er waren hele kleine slakjes maar ook een enorme grote, dikke naaktslak. We mochten de slakken voorzichtig uit de doos nemen en in onze slakkenbak zetten.

Verwerking boven / beneden

Gisteren hadden we geoefend op de begrippen boven en beneden. Nu gingen we daar wat rond verder werken. Op tafel lagen groene pijpenragers (het gras) en legen slakkenhuizen. We konden zo de slakjes boven of beneden zetten op de grassprietjes.
Dan gingen we slakjes plakken in het gras. We kregen rode en blauwe cirkels voor de slakjes. De opdracht was dat we de rode slakjes boven moesten plakken en de blauwe slakjes die zaten beneden in het gras. Hieraan hebben we donderdag verder gewerkt

DONDERDAG

Kruipen zoals slakken

In Ilse haar klas lagen keukenrolletjes. We wouden hier graag iets mee doen. We konden de keukenrollen gebruiken als voelsprietjes en gingen zo in de zaal kruipen als slakken op onze rug. Dat was wel niet simpel want we hadden in onze handen de rollen vast en moesten dus ons voortduwen met onze benen en voeten.
Van papier gingen we een huisjes maken voor op onze rug. We moesten proberen het huis op onze rug te houden terwijl we aan het kruipen waren. En soms kwam er een vogel aangevlogen en moesten we ons in ons huisje verstoppen zodat die ons niet kon opeten.
Maar sommige wouden geen huis op hun rug want zij waren de naaktslakken.
In de namiddag was het nog eens heel mooi weer en waarschijnlijk voor de laatste keer dus zijn we in de zandbak gaan spelen met het zandspeelgoed.

VRIJDAG

Slakkensporen

Toen we ’s morgens binnenkwamen zagen we iets gek in de slakkenbak. Hij zat vol met slijm dat glinsterde als de zon erop scheen. Hoe kwam dat nu?
Het kwam van de slakken, want zij maken slijm om te kunnen glijden. En we zijn dit eens gaan onderzoeken. We hebben een slak op een zwart papier gezet en we zagen als die voorruit kroop dat er een spoor achterbleef. We konden zo zien welke weg de slak had afgelegd. We gingen er nog 2 kleine slakken bijzetten en zagen dat zij ook sporen achterlieten, maar deze sporen waren dunner dan het spoor van de grote slak.
Daarna hebben we de slakken teruggezet en zijn met het papier eens in de zon gaan kijken en als we het op een bepaalde manier in de zon hielden dan glinsterde de sporen.
In de knutselhoek zijn we zelf sporen gaan maken. We gingen een weg maken met de lijm en daarna gingen we er glitters op strooien, zo hadden we ook slakkensporen gemaakt.

Grotere slakkenbak

Cas had zoveel slakken meegebracht en we hadden er van Karolien ook één gekregen dat onze bak een beetje te klein was. Dus hebben we zo overgezet in een grotere bak. Maar de naaktslakken zoeken in de aarde was niet simpel want ze hebben dezelfde kleur als de aarde en zaten dus goed verstopt. Nu hebben de slakken veel plaats om te kruipen, wie er nog slakken vind mag deze altijd meebrengen !

Dit ben ik - tekening

In de namiddag zijn we een mannetje gaan tekenen. Maar we hebben dit samen gedaan. We moesten luisteren maar wat we moesten tekenen en ik tekende mee. Eerst tekende we een rond hoofd, bovenaan ons blad. Ons hoofd heeft 2 ogen met daaronder een neus en daaronder een mond. Dan hebben we een dikke, ronde buik. Aan de zijkanten van de buik hebben we 2 armen en onder de buik hebben we 2 benen. Er waren al prachtige mannetjes bij! We gaan dit maandelijks doen tijdens het schooljaar. En telkens wordt het een beetje minder begeleidt zodat we op het einde helemaal alleen een mannetje kunnen tekenen 

NIEUW PROJECT

We hebben ook een nieuw project gevonden! Aangezien er een aantal vriendjes enorm gefascineerd zijn door de treinen konden we niet anders dan hier rond ons nieuw project te houden. We hadden zelfs al het idee om misschien eens met de trein op stap te gaan :-). Als jullie thuis leuke spulletjes, boekjes, liedjes, knutselideetjes,... hebben om rond de treinen te leren mag je deze volgende week meebrengen, vergeet niet de naam van je kind erop te zetten zodat het niet verloren geraak.


Nog en fijn weekend en tot maandag!