TreinenIdeetjes van Matthias

Tijdens de ochtendkring had Matthias een papier bij met een aantal leuke ideetjes om te doen rond treinen. Er stond een spelletje op om te tellen en ook een leuke knutselactiviteit om een trein te maken van WC-rolletjes.
Dit konden we tijdens het hoekenwerk gaan doen, we kregen ieder 4 rolletjes en elk rolletje moesten we in een andere kleur verven.

Telspel treinspoor

Tussen de ideetjes van Matthias zat er ook een telspel bij. We gingen met stokjes een treinspoor maken maar moesten tellen hoeveel stokjes we telkens mochten bijleggen. Eerst deden we dit samen in de kring. We kregen een opdracht bv: Leg 3 stokjes op het spoor. En moesten dan het juiste aantal stokjes nemen en bij op het spoor leggen. Dit hebben we gedaan tot ons spoor helemaal vol was.

De trein van Cas

We hebben de hele week met de sporen gespeeld. Cas had zijn houten speelgoedtrein bij van thuis en deze had zelfs bruggen. We zijn voor we ermee gingen spelen in de kring gaan bespreken wat Cas allemaal bij heeft en een aantal afspraken rond gemaakt. Toen zagen we dat Cas zijn treinset ook bruggen had! Dit vonden we geweldig. We zijn een spelletje gaan doen met de bruggen. Er waren lange bruggen maar ook een hele korte. En er waren bruggen met andere kleuren.
Daarna zijn we samen het treinspoor gaan bouwen en hebben we hiermee kunnen spelen. Dank je Cas het was heel fijn!

Turnen op dinsdag

Tijdens de turnles op dinsdag zijn we gaan klimmen en springen. We moesten omhoog klimmen op de banken tot aan het klimrek en dan gingen we (wie durfde natuurlijk) van het klimrek op de mat springen. We konden op allerlei verschillende manieren naar omhoog klimmen: handen en voeten, knieën, op onze buik liggen en met de armen ons optrekken (dan waren we precies slakjes), we konden ook naar boven stappen!

Vooraan/ achteraan

Van 3 stoelen hadden we een trein gemaakt en we gingen hiermee de begrippen vooraan en achteraan oefenen. We kregen de opdracht: ga in de achterste wagon zitten. En dan moesten wij instappen in de trein. We gingen ook nagaan welk vriendje voor ons in de trein zat en welk vriendje achter ons zat. Maar wat bleek als we als eerste zaten dan zat er geen vriendje voor ons. En als we helemaal vanachter zaten dan zat er geen vriendje achter ons.

Versje 'de trein'


We gingen een versje aanleren:
“ Tsjoeke, tsjoeke, tuut
Opzij, opzij opzij
Tsjoeke, tsjoeke, tuut
De trein die komt voorbij.
Vlug vlug vlug, de deuren open
En heel snel een kaartje kopen.
Waar gaan we heen?
Wie heeft er een idee?”

We zijn eens gaan nadenken naar waar we over kunnen gaan met de trein: naar plopsaland, de zee, het zwembad, de dierentuin, de speeltuin en naar huis.
We hadden voor elke bestemming en tekenen en die waren opgehangen in de zaal. We gingen als het versje begon in de trein stappen en reden samen naar de bestemming die gezegd werd. Zo maakten we een hele reis en op het einde van de dag gingen we met de trein terug naar huis.

Schrijfmotoriek

We hebben ook wat aan onze pengreep en schrijfmotoriek gewerkt tijdens het hoekenwerk. We gingen de strepen trekken van de sporen. We moesten van de ene lijn naar de andere lijn een streep trekken en ze mochten niet te dicht op elkaar staan.

Hoekenwerk

Tijdens het hoekenwerk deze week hadden we 2 opdrachtjes gekregen. We moesten een trein nabouwen van een vormenpuzzel en we gingen de juiste kleur noppertje op de prent leggen zodat we een trein bekwamen. Als we deze opdrachten hadden gemaakt dan gingen we onze stempel op het blad zetten met de juiste opdracht. Zo konden we nagaan wie wel en wie nog niet aan bod was gekomen. Nog niet iedereen heeft deze opdrachten gemaakt dus gaan we hier volgende week nog mee verder.

Slakjes van Livia

Livia had hele kleine babyslakjes gevonden. Het waren huisjes slakken want ze hadden een huisje op hun rug. Ze waren wel heel erg klein nog!

Lekkers uit de moestuin

Op vrijdag middag zijn we weer in de moestuin gaan werken samen met Karolien. Er was weer van alles om te oogsten. Heel veel tomaatjes en frambozen, deze hebben ook lekker opgegeten.
Er waren ook al weer veel boontjes en een hele dikke courgette. Volgende week gaan we hier eens iets mee rond koken.
De pompoenen beginnen ook mooi oranje te worden!

Volgende week gaan we nog verder werken rond de treinen en vrijdag 30/9 gaan we op uitstap met de trein! We vertrekken dan na de boterhammen.

Nog een fijne zondag en tot morgen
Enith