Wat je van beren leren kan ...Goudlokje en de 3 beren

We zijn ons nieuwe project begonnen met het verhaal over Goudlokje en de 3 beren. 

Goudlokje ging in het bos frambozen en aardbeien plukken maar ze raakte verdwaald en kwam het huis van de 3 beren tegen. Ze was nieuwsgierig en het rook er lekker dus ging ze naar binnen, maar niemand was thuis. Op de tafel stonden 3 kommen met honingsoep: een grote, een middelgrote en een kleine. Er stonden ook 3 krukjes rond de tafel: hier ook een grote, middelgrote en een kleine kruk. Ze nam de kleinste kom soep en dronk deze leeg. Toen ging ze naar boven en in de slaapkamer stonden 3 bedden: een groot bed , een middelgroot en een klein bed. Ze viel in een diepe slaap in het kleine bed. Toen kwamen de 3 beren thuis: papa beer (groot), mama beer (middelgroot) en kleine beer. Ze vonden Goudlokje in het bed van kleine beer en papa beer brulde heel luid. Goudlokje schrok wakker en vluchtte naar huis.

Wij zijn deze week een de slag gegaan rond de begrippen groot, middelgroot en klein.

We hebben beren gerangschikt van groot naar klein of van klein naar groot. In het hoekenwerk lag een berenpuzzel waar we de juiste kleren moesten zoeken voor de beren (groot, middelgroot en klein).

Onze poppenhoek werd het huisje van de 3 beren met 3 bedden, 3 beren,3 3 stoelen en 3 kommen. Telkens een groot, middelgroot en een klein. Hier konden we het verhaal naspelen van Goudlokje. We moesten ook de beren in de juiste stoel/ bed zetten.

De blonde krullen van Goudlokje

Als beeldwerkje zijn we gaan stempelen met rolletjes, er waren grote en kleine rollen. Hiermee gingen we de lange blonde krullen van Goudlokje stempelen.

Veel en weinig

Tijdens het hoekenwerk zijn we om de beurt met de juf een spelletje gaan spelen in de kring. We gingen hier zoeken waar veel of weinig beren lagen, welke beren waren er groot en welke klein,... 

Techniek: Knipperde knip

' Knip, knip, doet de schaar.

Knip, knip, niet mijn haar.

Knip, knip in papier.

Ik knip hier een knuffeldier.'

We zijn repen papier in stukjes gaan knippen en daarna zijn we onze beer ermee gaan beplakken.

Hard of zacht?

Jozefien het een hele zachte berenbloes aan in de week. De vacht van de beren is ook heel erg zacht. In de kring stond een bak met allerlei verschillende materialen. We gingen er in voelen, sommige dingen voelde zacht aan en andere hard. We gingen tijdens het hoekenwerk een zachte beer maken, we moesten enkele de materialen nemen die zachte aanvoelen en plakken die op onze beer. We kunnen met onze handen voelen maar Elion en Marie hadden het idee gekregen om met de materialen over hun wang te wrijven en zo te voelen of het hard of zacht was :-) 

Een voorleesmoment gegeven door Art

Art was met zijn moeke naar de bib geweest en had een boekje over Winnie the Pooh meegebracht. Hij kenden het verhaaltje al helemaal vanbuiten en heeft het aan ons voorgelezen. Het was een heel erg grappig verhaaltje waar Winnie vastzat in het holletje van meneer Konijn omdat hij te veel honing had gegeten en te dik was geworden :-)

Hij had ook stickers bij van Winnie the Pooh en heeft deze op het einde van de dag uitgedeeld een de vriendjes die braaf zijn geweest die dag en natuurlijk was dat IEDEREEN :-)

Natuurknappe kleuters

We zijn deze week terug in onze moestuin gaan werken. Er waren weer heel veel dingen om te oogsten. We hadden tomaatjes, paprika's, een grote courgette, een komkommer, appels, frambozen en boontjes.

We zijn erna terug samengekomen in de kring en hebben alles besproken. Er waren tomaatjes geplukt die nog groen waren en dus nog niet rijp, die hadden we eigenlijk nog moeten laten hangen. 

We hadden veel paprika's en appels, maar waren het er evenveel? Vorige week hadden we leren vriendjes maken en dat gingen we nu ook doen. Een appel kreeg een paprika als vriendje en wat zagen we? Er waren niet evenveel. Er waren appels die geen vriendje hadden, de appels waren met veel en de paprika's waren met weinig. 

En natuurlijk zijn we ook gaan smullen van al dat lekker uit onze villahof. Op woensdag hebben we tijdens ons koekmoment de komkommer in stukjes gesneden en gegeten. En vrijdag hebben we onze boontjes schoongemaakt en gekookt in warm water. Deze hebben we daarna even laten afkoelen en tijdens de boterhammen opgegeten en uitgedeeld aan alle kleuters. Mmmmm ze waren heel erg lekker en ook nog gezond!

Geweldig

 Tijdens ons hoekenwerk stond er muziek op in de klas. Enkele kleuters waren gaan dansen in de kring en toen ik even ging piepen wat ze aan het doen waren zag ik dit spontaan gebeuren. Zo mooi om te zien!!

Ik krijg het filmpje niet geüpload het bestand is te groot.

Ik hoop dat het met deze link werkt :-)

https://www.dropbox.com/s/1pqu2unqxco3f40/VID_20161014_141738.mp4?dl=0

De grotten

De beren wonen in een grot, maar wat is dat nu juist een grot? We zijn in een boekje gaan kijken hoe dat eruit ziet en wie daar in woont. Daarna zijn we met de duplo zelf proberen grotten te gaan bouwen, het was niet simpel maar er waren prachtige bouwwerkjes tussen!

De nootjes van Stella

Stella was in het park gaan wandelen en had daar kastanje en beukennootjes gevonden. Ze heeft deze laten zien in de kring. De kastanjenoten waren groot en de beukennoten waren klein. We zijn een gesprekje begonnen over de herfst en willen maandag de 24ste naar het bos gaan voor een herfstwandeling. Wie er mee wil gaan om te rijden en begeleiden mag dit laten weten. We gaan in de voormiddag en vertrekken na het belsignaal. We zijn tegen de middag terug.

Volgende week gaan we nog verder rond de dieren van het bos: eekhoorn, muizen, konijntjes, beren,... en we gaan rond de herfst werken. 

Nog enkele mededelingen

- Normaal gingen we vrijdag 21 oktober zwemmen. Maar op deze dag staat ook een toneel op. Dus gaan we NIET zwemmen deze week.

- Maandag 24/10 herfstwandeling in Nieuwenhoven: Wie wil er mee?

- De kleuters mogen hun pantoffeltjes beginnen mee te brengen, Gelieve hun naam erin te schrijven. Graag ook u kind schoenen aan doen die het gemakkelijk zelf aan en uit kan doen.

Nog een zonnige zondag :-) en tot morgen

Enith