Overal stippenStippenzoektocht in de klas

Tijdens de kring hebben we nog eens naar de praatplaat gekeken van Jules, wat zagen we daar nu weer allemaal op? Een eekhoorn in de boom, een egel, Jules met regenlaarzen, blaadjes in de boom en op de grond, nootjes, en paddenstoelen. We zijn een dichter naar de paddenstoelen gaan kijken. Er waren witten paddenstoelen maar ook rode met witte stippen. Maar wat zijn dat nu eigenlijk stippen? We zijn in de klas op zoek gegaan naar allerlei verschillende stippen. Er was het moeilijk en zagen we er niet direct, Livia had wel de lichtjes- paddenstoelen gevonden waar stippen op stonden. Maar toen we verder gingen zoeken merkten we op dat er een heleboel verschillende stippen verstopt waren. Op de muren, stippen op tafel, in speelgoed, op kledij,... Ook onze ogen hebben stippen!

Buitenmomenten

Op maandag zijn we buiten met de parachute een spelletje gaan spelen. We gingen de herfstbladeren op onze parachute leggen en we gingen ze laten dansen in de wind. Maar wat gek, we merkte dat na na een tijd alle bladeren op een hoopje terecht kwamen.

Het was deze week al veel kouder en het ging 's nachts vriezen dus zijn we in de moestuin wat gaan werken. We hebben alles geoogst wat we konden oogsten: paprika's, superveel boontjes en 2 pompoenen.

Dan zijn we de grond tussen de plantjes gaan bedekken met bladeren die op het gras lagen, zodat deze goed in de grond kunnen trekken en de aarde voedsel heeft voor volgende jaar.

Een stippenschilderij

Tijdens het hoekenwerk zijn we een stippenschilderij gaan maken. Er lag allerlei verschillend materiaal op de tafel, verf, stiften, plakfiguren, penselen, lijm, ... We kregen een papier met vakjes op, in elk vakje gingen we een andere stip maken, telkens met een andere techniek. We konden stempelen op verschillende manieren. Of stippen opplakken of zelfs stippen tekenen.

Afdrukken in klei

We konden ook gaan experimenteren met afdrukken maken van stippen in de klei. We zijn in de klas allemaal verschillende voorwerpen gaan zoeken en zijn gaan onderzoeken met welke voorwerpen we stippen konden maken in de klei. Soms konden we ook strepen maken. Als we nog leuke voorwerpen tegenkwamen tijdens het spelen konden we hier ook mee gaan experimenteren.

Stippenlied

'Grote stippen, kleine stippen.

Overal gekleurde stippen.

Rode stippen, gele stippen, stippen overal.

Stippen hier, stippen daar,

hier ook nog een paar.

Op de maat, klap er bij.

Stippen op een rij.

'Grote stippen, kleine stippen.

Overal gekleurde stippen.

Rode stippen, gele stippen, stippen overal.'

Na het beluisteren van het liedje zijn we eens gaan nadenken welke soort stippen kwamen er allemaal voor in het liedje. Grote, kleine, rode, gele en stippen op een rij.

We zijn hier een oefening op gaan maken. We gingen allemaal stippen op een rij plakken. We konden allemaal gekleurde stippen door elkaar of we konden ook maar 1 bepaalde kleur stippen op een rij plakken. Sommige hebben zelf een patroon van stippen gemaakt op een rij: geel - groen - geel - groen - geel - groen. 

Trotspot

In de kring staat nu een trotspot. Het doel van deze pot is: telkens als wij iets doen waar we trots op mogen zijn: iets liefs doen voor een andere, elkaar helpen, speelgoed delen,  klas opruimen,... (sociale vaardigheden) mogen we een 'stip' in de pot doen. Als onze trotspot helemaal vol zit dan gingen we iets fijn doen. Livia wou heel graag speculaas bakken dus dat gaan we dat doen. En ik ben heel fier om te zeggen dat er al aardig wat stippen in de pot zitten dus zal het wel niet meer zo lang duren dat we onze speculaas gaan bakken! Het was super om te zien hoe we elkaar helpen of ons speelgoed hebben gedeeld met onze vriendjes. 

Blauwtje en Geeltje

"de stippen Blauwtje en Geeltje zijn twee vriendjes. Ze spelen vaak samen. Als de mama van Blauwtje even weggaat om boodschappen te doen moet Blauwtje thuis blijven. Maar Blauwtje gaat op zoek naar zijn vriendje Geeltje. Dan beleeft hij een groot avontuur."

Na het voorlezen van het verhaal van Blauwtje en Geeltje zijn we vrij gaan schilderen met blauwe en gele verf.

Stippenmeisjes

Volgende week gaan we nog verder werken rond stippen, strepen en gaatjes. Leuke ideetje of voorwerpen met stippen/strepen of gaatjes zijn altijd welkom!

Vrijdag 25/11 gaan in de namiddag zwemmen, zijn er nog ouders/familieleden die mee willen begeleiden? Laat maar weten.

Nog een fijn weekend en tot maandag!

Enith