Allemaal schoenenWelke schoen past?

Op maandag zijn we ons nieuwe project gestart rond schoenen. We hadden heel erg veel oude schoenen en schoendozen gekregen waarmee wij konden spelen. 

In de kring lagen een hele boel schoenen, allemaal verschillende: grote, kleine, sportschoenen, pantoffels, laarzen, hakken,... We wouden wel eens graag weten of er schoenen bij waren die ons paste. En dit konden we enkel te weten komen door de schoenen te gaan passen. Dus hebben we onze eigen schoenen uitgedaan en zijn gaan zoeken. Sommige waren veel te groot, wat wel een gek gezicht was! En andere waren te klein, daar kregen we onze voet niet in. Maar er waren er toch een paar bij die bij sommige paste. En we konden elkaars schoenen ook eens passen om te zien wie even grote voeten had.

verven met veters

Tijdens het hoekenwerk zijn we gaan verven, maar niet met een verfborstel. Maar met veters! Dat was niet zo simpel, we gingen ontdekken op welke verschillende manieren we met de veters konden verven. Sommige gingen ermee stempelen, andere lieten de veters vallen op het papier, we konden ermee wrijven, de veters laten slingeren,... er waren heel erg veel manieren op ermee te verven!

Rijgen met veters

We konden met de veters ook door de gaatjes gaan rijgen. Dit was nog niet zo simpel! er waren ook grote en kleine gaatjes, dikke en dunne veters. En al we de veter erdoor staken en eraan trokken dan kwam die er telkens terug uit. Dan hebben we een knoopje vanachter aan de veter gemaakt en zo kond die er niet door.

Speculaas!

Op woensdag zijn we de speculaas gaan bakken! Dit was onze klasbeloning omdat onze trostpot vol zat! De trotspot is een potje waar we telkens een pompon in mogen doen als we iets gedaan hebben waar we trots op mogen zijn: elkaar helpen, speelgoed delen, samen bouwen, goed opruimen, elkaar troosten, lief zijn voor elkaar, bij ruzie samen een oplossing zoeken,... 

We zijn natuurlijk terug opnieuw begonnen met onze trotspot, en hebben een nagedacht wat onze volgende beloning is als deze terug vol is. We hebben besloten dat we dan een filmpje mogen kijken! En goed nieuws ondertussen is hij al terug halfvol :-)

Schoendozen

We hebben niet alleen veel schoenen in de klas maar ook veel schoendozen! We wouden hier iets mee doen maar wisten nog niet goed wat. Dan zijn we gaan luisteren naar een verhaal van Nellie en Cezar die speelden met schoendozen. Ze deden er allemaal gekke dingen mee. Cezar had er een muur mee gebouwd en stond erachter verstopt zodat Nellie hem niet zag. Dan waren ze samen een trein gaan maken met de dozen. Ze zetten de schoendozen achter elkaar en vooraan maakte ze de locomotief. Daarna zijn we gaan proberen om de schoenen terug in de dozen te doen. Maar dat was niet zo simpel want de laarzen konden niet in een kleine doos en Cezar deed ook 2 verschillende schoenen samen in een doos.

Tijdens het hoekenwerk hebben Omer, Cas en Art een gigantische trein gemaakt van de schoendozen! Deze ging door heel de klas. Maar wat merkte we wel op, tijdens het bouwen kwamen ze allerlei obstakels tegen en konden ze niet meer verder. Dus moesten ze bochten maken. Toen de trein af was konden we er in gaan staan, we merkte ook op dat in sommige dozen we met onze twee voeten konden staan. Maar andere dozen geraakte maar 1 voet in.

Van welke doos is deze deksel?

In de kring lagen allerlei dozen maar de deksels waren ervan af en alles lag door elkaar. We moesten op zoek gaan naar de juiste deksel voor de juiste doos.

Drama-les: gekke voeten

Op donderdag is Ellen van Musical On Stage een spelletje met ons komen spelen in de zaal. Ze had haar piano bij en we gingen allerlei gekke dingen doen. We gingen naar een land waar mensen allemaal gek stapte!

We moesten op onze tenen stappen zoals een muisje, op onze hielen zoals een gevaarlijke leeuw, dan met grote harde stappen zoals de olifant en ook als een rupsje die geen voeten had. Bij elk diertje was een ander muziekje. Dus als de muziek van de muis kwam gingen we op onze tenen stappen, en zo voort.

Op het einde zijn we even tot rust gekomen en hebben we een vertrouwen-spelletje gespeeld, we zijn elkaar eerst gaan masseren en knuffelen. Dan zijn we ons vriendje die zijn ogen moest toe doen gaan leiden door de zaal.

Wat was dat fijn! 

Verven met voeten

Op het begin van de week hadden we met veters geverfd, wat al gek was. Maar nu gingen we met onze voeten verven, dat was wel heel raar. We gingen op de grond liggen en mochten dan gaan verven op het papier dat tegen de muur hing. En dat voelde toch maar gek aan! Bij sommige kriebelde het heel erg fel :-)

Onze voeten kunnen ook voelen

In de kring zijn we de schoen eens van dichterbij gaan bekijken, waaruit bestaat die nu eigenlijk allemaal?

We zagen dat er schoenen waren met veters, ritsen of plakkers. Deze dienen om de schoen open en dicht te doen. Onder de veters zit de tong van de schoen, deze moeten we goed vasthouden als we onze schoen aandoen want anders kruipt de op en doet onze voet pijn. En aan de onderkant van de schoen is de zool. Deze is hard! Maar waarom zou dat nu eigenlijk zijn?

We zijn een onderzoekje gaan doen. In de kring lagen stenen. Eerst zijn we zonder schoenen over de stenen gaan stappen, dat voelde niet zo aangenaam en deed zelfs een beetje pijn. Daarna zijn we met onze schoenen aan over de stenen gaan stappen, toen voelde we niet meer zo veel en deed het ook geen pijn meer. De zool beschermd dus onze voet.

En hier merkte we ook weer op, net zoals bij het verven dat onze voeten ook kunnen voelen. Maar deze keer was het niet zo aangenaam :-)

Afdrukken zoeken

Niet alle zolen zien er hetzelfde uit. In de kring lagen verschillende schoenen en die waren door de verf gestapt. Ze hadden een afdruk achter gelaten. Wij gingen nu op zoek welke afdruk bij welke schoen hoorde. Sommige waren niet zo makkelijk uit elkaar te houden maar het is ons toch gelukt :-)

Volgende week

Volgende week gaan we nog verder werken rond onze schoenen, schoendozen, voelen met de voeten, ...

De foto's van watergewenning kan je op de blog van de vlinders zien en er volgen er nog enkele. De mama van Maitreya had mij foto's doorgestuurd maar moet deze nog overzetten :-) 

Volgende zwemsessie gaat door op 9/12: wie kan meegaan mag gerust al een seintje geven!

Nog een fijn weekend,

Tot maandag

Enith