Weekverslag wat maakt er geluid? Met foto's!Lichaamsgeluiden

Muziek maken dat doen we normaal met instrumenten, maar we gingen eens nadenken: Hoe kunnen we muziek maken zonder dat we een voorwerp gebruiken?

Dit was niet simpel, want muziek maken zonder een instrument of een voorwerp om op te slaan hoe doe je dat? Tot er iemand in de kring op de grond stampte met de voeten! Wij kunnen dus met onze voeten muziek maken door te gaan stampen op de grond. We gingen onderzoeken hoe we nog geluid konden maken met ons lichaam. Na enige brainstorming kwamen we toch op veel geluiden uit en we mochten ook onze stem niet gebruiken!

- stampen met de voeten

- klappen in de handen

- klappen op de knieën

- blazen

- kusjes geven

- protten met de lippen

- wrijven door onze haren

Sommige geluiden hoorde we heel duidelijk en waren luid andere konden we niet zo goed horen en waren stil. Zo bv als we met onze vingertoppen tegen elkaar gingen klappen dan konden we dit niet goed horen, maar als we dat dicht tegen ons oor deden konden we het wel een beetje horen.

Tijdens het hoekenwerk konden we een muziekpatroon maken. Er waren 3 verschillende kaarten: klappen in de handen, stampen met de voeten, klappen op de knieën Deze konden we op een blad leggen in een bepaalde volgorde en dan konden we dit naspelen.

Bv: stampen, klappen, stampen, knieën, klappen

De papa van Art kwam muziek spelen

Op woensdag hebben we bezoek gehad in de klas. De papa van Art, Raf, is met zijn gitaar langsgekomen en is liedjes komen spelen.

Het was heel supertof, dank je wel voor het fijne bezoekje.

knikkerverven

Deze week zijn we ook gaan knutselen maar terwijl gingen we muziek maken. We kregen een doos met knikkers in. Daar werd een blad in gelegd en verf. We moesten zo hard mogelijk met de doos schudden en hoorde dan de knikkers rommelen in de doos. We kregen daarna prachtige kunstwerkjes!

rinkelpenselen

In ons knutselatelier konden we ook vrij gaan schilderen. Maar aan de penselen hingen allemaal belletjes. Die gingen rinkelen als we ermee bewogen. Maar wat merkte we op als we heel erg voorzichtig schilderde dan hoorde we ze bijna niet, gingen we stippen maken op ons blad dan werd de muziek luider!

Schrijfdans op onze nieuwe lichtbak

Maandag stond er in ons donker hoekje een nieuwe gekke tafel. Daar kwam licht uit! We hebben een bak met zand erop gezet en ijn gaan tekenen: stippen en strepen op de muziek in het zand. Wat prachtig onze tekeningen gaven licht!

experimenteerbak: water, magneten en belletjes

We zijn ook gaan ontdekken met magneten. We hadden een doos vol belletjes en daarnaast lagen allerlei voorwerpen. Als we de magneten tegen de belletjes hielden dan bleven ze eraan plakken en konden we muziek maken. Sommige magneten konden meer belletjes vangen dan andere. Er waren een aantal kleuters die ze gingen tellen: ik heb 3 belletjes en jij maar 1. Er waren ook grote en kleine belletjes. 

Na wat vrij te experimenteren hebben we de belletjes in de waterbak gedaan. Daar gingen we het water overgieten in potjes en dit maakte ook muziek!

Ritmekaarten

We hadden in de week al een patroon gemaakt met lichaamsgeluiden. Dit konden we ook doen met instrumenten. In de bak lagen verschillende instrumenten en ritmekaarten. We gingen nu echt muziek maken! Bv: stokjes, tamboerijn, tamboerijn, stokjes, tamboerijn, stokjes. We moesten goed aflezen welk instrument we moesten bespelen! Niet simpel maar met enige oefening lukte het wel al aardig bij sommige.

Ademhalingsoefening: blazen

Om muziek te maken moeten we op sommige instrumenten soms blazen. Ook als we gaan zingen moeten we goed in en uit kunnen ademen. Als afsluiting van de week zijn we in de zaal een spelletje met blazen gaan doen. We kregen allemaal een pluim de opdracht was om de pluim zo hoog mogelijk te blazen en terug te vangen. Hoe harder we gingen blazen hoe hoger de pluim vloog. 

Dan gingen we onze pluim op de grond leggen en we gingen deze wegblazen. We mochten onze handen niet gebruiken! Natuurlijk na de oefeningen krijgen we onze pluim mee naar huis :-)

Praktisch

Nog 1 weekje te gaan en het is vakantie! 

Vrijdagmiddag gaan we in de klas een klein feestje houden: we gaan poffertjes eten en warme chocomelk drinken. Vrijdag wordt ook een spelletjes- dag, dan gaan we allemaal gezelschapsspelletjes spelen met elkaar. 

Donderdag -> oudercontact

Ik had mij vorige week vergist, deze maandag hebben de kleuters yoga met Vicky.

Ik hoop dat ik mijn camera snel terug heb zodat ik de foto's erop kan zetten!

Nog een fijne zondag en tot morgen

Enith