Vervolg kriebeldiertjesontdektafel kriebeldiertjes

In de klas hebben we een ontdektafel rond de kriebeldiertjes gemaakt. Er staat een bak met 5 wandelende takken, vergrootglazen, potjes met diertjes in, een stukje van een bijenkorf,... Hier kunnen we gaan onderzoeken naar de verschillende kriebeldiertjes. Ook hebben we tal van boekjes rond deze diertjes en kunnen we extra informatie opzoeken.

We zijn zo al veel te weten gekomen

Wandelende tak

- de wandelende tak ziet er uit als een tak om zich te kunnen verstoppen voor andere dieren.

- als een wandelende tak zijn poot afbreekt kan deze gewoon terug groeien

- als we water op de wandelende tak sproeien worden ze wakker :-)

- een wandelende tak heeft 6 poten

Lieveheersbeestje

- is rood met zwarte stippen OF zwart met rode stippen

- kan vliegen

- heeft ook 6 pootjes

- legt eitjes op een blad

- uit de eitjes komen larven van een lieveheersbeestje

- de larven maken zoals de vlinder een huisje rond zich en worden dan lieveheersbeestjes.

Kriebeldiertjes sorteren

Op tafel lagen allemaal verschillende diertjes in verschillende kleuren We konden deze gaan sorteren op heel vat verschillende manieren:

- per kleur

- per diersoort

- identiek hetzelfde diertje zoeken in de hoop: bv zoek de 2 rode bijtjes

- rijtjes maken van de dieren

- patronen leggen: slak- spin - slak - spin - ...

Knutselen voor de papa's

Deze week hebben we ook heel veel gewerkt aan ons cadeautje voor vaderdag. We gaan nog niet verklappen wat het is geworden maar een kleine tip' het heeft te maken met ons project kriebeldiertjes'

We hebben ook zelf een versje verzonnen voor onze papa's. We zijn gaan vertellen aan elkaar over onze papa's en hieruit is een versje ontstaan :-)

Zoeken naar kriebeldiertjes in de tuin

We zijn natuurlijk ook buiten op zoek gegaan naar allemaal kriebeldiertjes. Met vergrootglazen zijn de tussen de plantjes gaan zoeken naar de diertjes, want ze zijn klein en zitten goed verstopt. We hebben er heel veel gezien: mieren, veel vliegen, lieveheersbeestjes, larve van het lieveheersbeestje, bijen die op de bloemen gingen zitten.

In onze moestuin staat ook een groot insectenhotel. Hier gaan de diertjes slapen en leggen ze hun eitjes. We hebben ook gezien dat er een aantal gaatjes dichtgemaakt waren. Hier hebben de bijen hun eitje gelegd en toe gemaakt zodat niemand er aan kan. En nu komen daar binnenkort nieuwe kleine bijtjes uit.

Ook hebben we een liedje over de bijtjes geleerd:

' Ei, ei, ei,

een bloem en een bij

de bloem begint te wiegen,

wiegen , wiegen, wiegen.

De bij begint te vliegen

vliegen, vliegen, vliegen.

En zet zich op de bloem.

Mag ik van je honing proeven , lieve bloem?

Jij mag van mijn honing proeven, bijtje zoem.

Bijtje eet zijn buikje vol en vliegt weer nar zijn bijenhol.

Bloempje vouwt haar blaadjes toe en is zo moe, zo moe.'

Lekker smullen

Tijdens onze zoektocht naar kriebeldiertjes in de moestuin hebben we gemerkt dat er al van alles aan het groeien en bloeien is. We zagen aardbeitjes, frambozen en bessen. Er waren al enkele bij die mooi rood en rijp waren. We zijn deze gaan plukken en hebben ze eerste gewassen. Daarna zijn we natuurlijk van het gezonde en lekkere fruit gaan eten. De frambozen en aardbeien waren heerlijk. De besjes vonden sommige een beetje te zuur :-)

Allemaal plassen

Vandaag had het heel erg hard zitten regenen en er waren heel veel plassen buiten. Dat is natuurlijk wel leuk om in te springen maar dan worden onze voeten nat. We zijn eens gaan nadenken: hoe zouden we onze voeten kunnen droog houden en toch in de plassen kunnen springen? We kunnen regenlaarzen aandoen, maar die stonden nog bij onze thuis. Misschien kunnen we zelf laarzen maken. Maar wat zouden we daarvoor moeten gebruiken? We zijn allerlei materiaal gaan zoeken in de klas en zijn gaan testen of we er droog van blijven, of dat we nat worden.

Op tafel stond een bak met water. We gingen om de beurt een materiaal rond ons hand doen en onderdompelen in het water. Ofwel werd ons hand nat en kon het water erdoor. Of ons hand bleef droog en dan kon het water er niet door.

Wat hebben we allemaal getest?

- Een handdoek -> niet goed want ons hand werd nat.

- Een stuk papier ->niet goed, ons hand werd nat

- bubbelplastiek -> goed, ons hand bleef droog

- papieren zakdoek -> niet goed, ons hand werd nat

- een plastic zak -> goed, ons hand bleef droog

- een stuk stof -> niet goed, ons hand werd nat

Wat was ons besluit: uit het bubbelplastiek en de plastic zak kunnen we regenlaarzen maken, zodat onze voeten droog blijven! 

We hadden geen tijd meer om dit te gaan maken, daarom gaan we volgende week proberen eigen regenlaarzen te ontwikkelen. Hopen dat onze voeten dan droog blijven :-) 

Vlinders knutselen

Nog een heel fijn weekend allemaal!

Groetjes

Enith

media