weekverslag 4-16 september 2017Hallo allemaal, 

Pc terug gefixed... oef! even paniek... en dat begin schooljaar! 

De voorbije twee weken hebben we niet stil gezeten in de klas, we verkenden de hoeken, zijn momenteel nog volop bezig met per hoek de materialen te ontdekken en samen afspraken aan het maken. 

Tussendoor kwam er al vanalles aan bod, we begonnen met onze eerste schrijfdansles, we leerden de vulkaan, we deden groot motorische bewegingen in de zaal op muziek, achteraf verwerkten we deze les al op tal van manieren: met krijt op de speelplaats, met pluimpjes op elkaars rug, met zeep op de tafels... kortom we proberen op veel verschillende manieren een aantal motorische bewegingen te oefenen. Ook introduceerde ik de motoriekkoffer, een koffer vol met spelletjes gericht op de fijne motoriek. We regen koord op letters, zochten de juiste bout bij de moeren, we werkten met pincetten...schrijfdans is intussen al een hit en de vulkanen barsten zelf uit in de poppenhoek;-)

Arthur bracht pluimpjes mee waarmee we ook al een aantal dingen gedaan hebben. We maakten ons eerste woordweb, leerden al een paar woordjes met de letter P, zongen ons letterlied ( poe pa pi pee pa pi poe pa pa pi pee pa pi poe pa poe pa poe pa pi pee 2x) dit zingen we telkens met andere letters... ( jullie zullen het tot vervelens toe horen dit jaar :-) We bedachten allerlei activiteiten die we met onze pluimen konden doen. we rangschikten van groot naar klein, we knutselden vuurvliegjes met pluimen ( heeeel mooi!) masseerden elkaar met pluimen.... nu nog opzoeken waarom pluimen uitvallen en waarom indianen pluimen op hun hoofd hebben.

Tijdens karrewiet ging de meeste aandacht naar orkaan Irma, de kleuters zijn er toch in de ban van. We kregen een boekje over orkanen met boeiende info, mercie hiervoor! Nadien gingen we  zelf aan de slag... in een kom met water probeerden we draaikolken te maken, we gooiden er plastieken mannetjes in en beseften toch dat we dit zelf niet willen meemaken. We tekenden orkanen ( spiraal) en knipten ze uit. In de poppenhoek lijkt het wel of de orkanen er door razen ;-) de kleuters willen een schuilplek maken voor de orkanen en vulkanen. dit blijkt toch niet zo makkelijk te zijn, met doeken en wasknijpers probeerden ze een tent te maken.... toch is ze nog niet stevig genoeg. Hier gaan we de komende weken mee verder!

We zijn volop de spelletjes aan het leren, smartgames vallen in de smaak en lukken heel goed, kapla is een succes, met de losse stukjes ( allerlei verschillende kleine materialen) maken we fantasierijke creaties met de nadruk op patronen ( kleur-vorm-aantal) ook symmetrie is al aan bod gekomen. dit lukt heel goed, hier leren de kleuters gericht kijken, tellen, nabouwen, ruimtelijk inzicht.... kortom tal van vaardigheden komen speels aan bod. Foto's hieronder!

We hebben ook al twee ateliers achter de rug, superfijne namiddagen met  de verschillende kleuters door elkaar. De eerste keer maakten we een natuurkunstwerk, gisteren gingen we aan de slag met de losse stukjes, hadden een eerste les drama, genoten van sherborne en een extra bewegingsles bij Bert. Geslaagd voor ons!

Volgende week is ons eerste boerderijbezoek gepland, de weergoden lijken ons goedgezind.... Geef toch maar regenkledij en laarsjes mee telkens we dit bezoek plannen. Ik mail dit weekend ook de klasatlas, boerderij- en bibdata door.

Geniet van de zon! tot maandag

Sophie