weekverslag 18-22 september 2017Hallo, allemaal, 

Op maandag starten we de week met schrijfdans. Deze keer gingen we op papier werken met wasco. Eerst moesten we 4 stukjes papiertape scheuren.... al een hele klus! intussen kunnen de kinderen de vulkaan zo goed als zelfstandig. Knap! we hielden een korte vertelkring over ons weekend en gingen aan het werk in de hoeken. 

We leerden de perforator te gebruiken om zo onze wistjedatjes, nieuwtjes, woordwebben... te kunnen bundelen in een map. niet makkelijk om de gaatjes mooi in het midden te krijgen. Hoe lossen we dat op? We maakten knijpkaarten, en deden cijferspelletjes. Het merendeel van de hoeken is de ganse week hetzelfde, zo hebben de kleuters de tijd om alles op hun tempo te doen,  te spelen en  te ontdekken. 

Ik las maandag ook het verhaal: We gaan op berenjacht voor, een leuk verhaal met steeds terugkerende elementen zodat de kleuters het snel onder de knie hebben. We besloten een verteltafel van ons verhaal te maken. We hebben nagedacht wat we allemaal nodig hadden hiervoor en wat we zelf moesten maken. Dit alles noteren we telkens in een woordweb. De volgende stap hiervan is het maken van een mindmap.... dit komt later aan bod. 

Dinsdag gingen we tijdens het hoekenwerk dadelijk aan de slag om alle elementen van het verhaal te verzamelen of te maken. Dit lukte goed, namiddag konden we eindelijk onze verteltafel in gebruik maken. ik deed het eerst en de kleutes volgden. 

Isa had ook nog loomelastiekjes meegebracht waardoor de halve klas een namiddag geloomed heeft. Het duurde even eer ze de techniek doorhadden, maar al snel werden er kettingen en armbanden geloomed. Genoeg aandacht voor de fijne motoriek deze week ;-) 

Bij de losse stukjes bedachten de kleuters deze week zelf patronen,( er moest rekening gehouden worden met kleur-vorm en aantal)  intussen zijn we aan het ontdekken waar we nog allemaal patronen in terugvinden... 

Donderdag was het eindelijk zover.... naar de boerderij. Met een hoop enthousiaste kleuters vertrokken we richting de Alverberg. Ter plekke werden we verdeeld in 2 groepen en begonnen we met een rondleiding. Inge en boer Kevin vertelden ons het reilen en zeilen van het leven op de boerderij. Het varken had pas biggetjes gekregen :-) een primeur voor de meeste kleuters.

Nadien gingen we zelf aan de slag. Een groep mocht in de keuken appelmoes maken, een groep ging eitjes rapen, poetsen en de datum erop stempelen, een groep ging alle dieren voederen, de stal van de schapen moest uitgemest worden, de kippen moesten nieuw zaagsel krijgen... werk genoeg! 

Met kruiwagen, emmer, schoep en hark begonnen iedereen enthousiast aan het werk! De kleuters deden het supergoed! wiskundige begrippen als vol-leeg, eerste, volgende.... kwamen voortdurend aan bod. Als kers op de taart kregen we t horen dat er ook eten voorzien was voor ons allemaal. We aten allemaal samen en proberen dit vanaf nu met mes en vork ;-) oefen thuis ook maar verder! nadien werd de afwas gedaan door de mama's, oma's en papa en dan trokken we richting Hemelspark. Een mooie natuurlijke speeltuin vlakbij, dit konden we niet aan ons voorbij laten gaan, de volgende keren is het misschien slecht weer. Inge en haar team hadden nog wafeltjes gebakken voor ons  en brachten ze naar de speeltuin..... wat een zalige dag! Iedereen heeft genoten, zowel groot als klein Heel erg bedankt voor de fijne begeleiding! Zonder jullie zou het niet lukken! 

Vrijdag bespraken we ons bezoek in de kring, hier een korte impressie van de kleuters :-)

Ik vond het mooi en leuk, en ik heb eitjes geraapt en ik vond die dikke varken heel dik en ik had appels gesnijd in kleine stukjes en dan in die bak ( Elias)

Ik vond alles leuk, leuk om eitjes te rapen en de kippen eten te geven, om appels in stukken te snijden. ik vond het ook leuk om op de schapen te jagen???? ( Lander)Iik vond het leuk om naar de koe te kijken, voor met het karreke (kruiwagen) zo die schavelingen te doen en naar de kippen te brengen en de stal uit te Nesten :-) (Seth)

Verder gingen we eens aan het werk in de moestuin, we willen nog iets zaaien maar moesten eerst den hof proper maken en onkruid uittrekken. Een hele karwei voor dekleuters, hopelijk krijgen we volgende week hulp van de groten ;-) 

Namiddag opnieuw ateliers, kijk zeker ook bij Enith en Ilse op de blog voor foto's.Als afsluiter kwam Sarah ons verhaal "we gaan op berenjacht" voorlezen in het Engels, wij begrepen er alles van ;-) 

Er volgen volgende week nog foto's van de boerderij. Fijn weekend!

Grt Sophie