KriebelspinWaarneming: de spin

Maandag had Armand een spin bij in een potje. Hij had die in zijn keuken gevonden. We zijn eens dichterbij gaan kijken hoe de spin er uit zieten wat we al allemaal weten van de spin.

Na de speeltijd waren enkele kinderen komen vertellen dat ze buiten spinnenwebben hadden gevonden en we zijn dan op speurtocht gegaan naar spinnenwebben en misschien vonden we ook nog andere spinnen. Maar de spinnenwebben waren moeilijk te zien en moesten heel goed zoeken. Ik was maandag zijn fototoestel vergeten dus heb hier spijtig genoeg geen foto's van.

Spinnenhotel

Op dinsdag was er droevig nieuws in de klas, De spin van Armand was overleden. Hij zat in een te klein doosje en had ook geen eten. Wij zijn dan eens gaan nadenken hoe we een spinnenhotel kunnen maken. Wat we nodig hadden werd genoteerd en als we de spullen gevonden hadden gingen wedit aanduiden, zo konden we goed aflezen wat we nog moesten gaan zoeken.

- een grote bak met een deksel(de spin mag er niet uit kruipen) en gaatjes, zodat de spin kan ademen

- zand: want de spin houdt niet van een gladde ondergrond

- blaadjes om zich in de verstoppen

- takken om een web te kunnen weven

- een spin natuurlijk :-)

- insecten : het eten voor de spin 

De vlinder van Jozefien

Jozefien had bij haar thuis een vlinder gevonden. Ze had deze mee gebracht in een potje en liet deze zien in de kring. De vlinder had mooie vleugels, die identiek hetzelfde waren. Wij zijn dan ook kleurrijke vlinders gaan knutselen maar door gekke afdrukken te maken.

Fijne motoriek: wasknijpers

Op tafel lagen spinnen zonder poten. Ze hadden wel verschillende gekleurde bolletjes op hun lijf. Wij moesten dezelfde kleur wasknijper op het bolletje vastmaken en zo kreeg de spin 8 kriebelpoten :-)

We zijn ook een rustig momentje met de wasknijpers gaan doen, we gingen egeltjes van elkaar maken door de wasknijpers op de bloes van ons vriendje te bevestigen.

Buitenmomentjes

Het was mooi weer deze week en wij zijn dan zo veel mogelijk buiten geweest. In de speelweide hingen gekke kaders die op een spinnenweb leken. We zijn deze gaan versieren met takken, blaadjes en pluimen die we vonden. 

Ook hebben we een kruisspin gevonden voor in ons spinnenhotel, we hebben deze in een potje gedaan e konden met een vergrootglas de spin goed waarnemen.

In een spinnenweb hebben we ook een vliegje gevonden, deze plakte aan het web vast zodat de spin hem kon opeten.

We zijn ook naar de moestuin geweest en hebben daar heel veel lekkere, rode frambozen geplukt. En wat vonden we natuurlijk ook tussen de planten van onze moestuin, heel veel grote spinnenwebben! De spinnen waren goed verstopt tussen de blaadjes en die hebben we niet gevonden.

En als het mooi weer is gaan we ook graag buiten picknicken, lekker in de warme zon. 

Atelier op vrijdag

Volgende week

- Maandag: uitstap naar de bib. We gaan te voet gaan met de kinderen, want het is niet zo ver en stappen in gezond. :-) We moeten om 9 uur in de bib zijn, dus vertrekken na het belsignaal.

We gaan ook nog verder rond de spin werken, we willen spinnenwebben knutselen en zijn op zoek naar allemaal takjes om mee te kunnen werken. Dus als jullie kapoen buiten takjes vind mogen deze mee naar de klas gebracht worden.

Nog een fijne, zonnige zondag en tot morgen! 

Enith