weekverslag 9-13 oktoberHallo allemaal, 

We zijn deze week gestart met een heerlijke wandeling/zoektocht in Nieuwenhoven. Samen met de grootouders zijn we er op zoek gegaan naar herfstvruchetn, zijn we tal van paddenstoelen tegengekomen. Op onze zoekkaart vonden we er een aantal terug. De parelstuifzwam die een soort groen gas uitstoot was het grootste succes, bij een lichte aanraking met een takje komt er een groen gas uit ( de sporen) we zagen een hoop vliegenzwammen, elfenbankjes, eekhoorntjesbrood, heel veel wormen.... De "jakkiedingenzoektocht" was ook een hit, zoeken naar iets slijmerig, iets wat stinkt, een kakje.... plezier verzekerd voor jong en oud! 

Dinsdag hebben we al het materiaal wat we meebrachten uit het bos gesorteerd en geclassificeerd, de kleuters moesten zelf bedenken welke groepjes we kunnen maken. per soort, per kleur, eetbaar-giftig, met stekels-zonder stekels... nadien ging het herfstmateriaal naar de weeghoek waar nog volop geëxperimenteerd word. Binnenkort krijgen de kleuters er opdrachtkaarten. moesten jullie thuis nog andere soort weegschalen hebben ( een oude met ijzeren schaaltjes, personenweegschaal, keukenweegschaal..... wij kunnen het gebruiken) :-) 

Intussen hebben we van Isa al een notenkraker gekregen in bruikleen, wie nog okkernoten heeft in de buurt.... geef zeker mee. moest er nog iemand een kraker hebben.... 

Bij schrijfdans zijn we uiteindelijk begonnen met "krongelidong" we laten ons lichaam krongelen op de muziek en maken RONDE bewegingen die we nadien op papier maken. 

Bij de moetjes zaten er deze week visuele opdrachten, zoek de verschillen op een spinnenplaat en zoek een aantal verstopte dieren op een paddenstoelenprent. Dit lukt heel goed! We zijn ook nog bezig met rijmen, de beebot heeft intussen rijmkaarten gekregen, een andere leuke manier om het rijmen verder in te oefenen. Stimuleer de kids ook zeker thuis om speels te rijmen. Dit mag ook met nonsenswoorden!!

Met aquarelkrijt, schaar, gekleurd papier en priknaalden gingen we aan de slag in de knutselhoek. We maakten herfstblaadjes waar we een randje rond prikten, net zodat het licht erdoor kan als het tegen het raam hangt. We moesten een blad overtekenen, werken met de aquarel, de kleuren laten in elkaar vloeien, knippen, prikken.... we kregen mooie resultaten.

Donderdag was het zo mooi weer dus moesten we naar buiten. We gingen de moestuin, kruiden en frambozenbedden bedekken met een dikke laag bladeren.( mulchen)  Zo beschermen we de tuin tegen de winter, kunnen er genoeg kriebeldiertjes in komen, wordt onze grond vruchtbaar.... is hij beschermd tegen de regen, de vorst.... we aten nog een paar framboosjes en genoten van de zon!

Tijdens ons gesprek over de herfst gaven de kleuters aan dat ze dingen willen doen met takken, takken worden telkens elke speeltijd binnengebracht, takken moeten mee naar huis, takken uit het bos... Hier moet iets mee gebeuren.

Bij de wistjedatjeskring vertelde Isa ons dat eikels ook eetbaar zijn voor mensen. Natuurlijk willen we dit graag uittsten.... wie kan ons hiermee komen helpen? 

Lander wil nog uitzoeken of spinnen echt blauw bleod hebben ( wistjedatje Emiel) en Isa wil ook nog weten wat spinnen graag eten?.... onze onderzoekjes voor de komende weken. 

 We trokken naar het park en zocht materialen om met onze takken zelf verfpenselen te maken. we raapten dunnen twijgjes, dennentakjes, gedoogde bloemen, bladeren... in de klas maakten we ze mbv pijpenragers vast aan onze takken en zo verkregen we onze eigen penselen. Tijdens het ateliers van namiddag gingen we hiermee verven. We inspireerden ons op Kandinsky en maakten ronde vormen met onze natuurlijke penselen.