weekverslag 16-20 oktober 2017Hallo, 

Maandag zijn we met een nieuwe vorm van praatronde gestart. De kleuters gaan per 3 of 4 samen zitten, in de poppenhoek, aan tafel, in de zaal...Ze vertellen tegen elkaar hetgeen ze normaal in de kring tegen mij zouden vertellen. Er is 1 kleuter die verslaggever is. Hij/zij tekent heel simpel (picto) waarover de andere kleuters verteld hebben. Dit dient als geheugensteuntje om nadien in de kring te vertellen. Kleuters leren dat je boodschappen kan vastleggen om te onthouden, of als geheugensteuntje. Achteraf zochten we samen een naam voor deze praatronde. Het werd "mini-cafeetje" :-) De verslagen van hetgeen jullie kapoenen verteld hebben hangen we wekelijks op ons bord in de zaal.

Maandag was het zo mooi weer dat we echt niet in de klas wilden zitten. We gingen samen met alle andere kleuters naar het park... gewoon om te spelen! We aten buiten, hebben gefietst, gespeeld in de zandbak, geravot in het avonturenpark... genoten van de zon!

Dinsdag was het schrijfdans, we maakten krongelidongen in de zaal, bewogen op de muziek en maakten  krongelidongen per 4 op hele grote papiren die we vast maakten op de grond. Dit leidde tot een leuke ontdekking. Iedereen had vierkantjes op zijn blad. Buh?.... hoe kwam dat want wij hebben dat niet getekend. Het waren afdrukken. We gingen samen op zoek van wat we nog afdrukken konden maken. we vonden allerlei dingen om afdrukken met te maken, onze eigen schoenzolen.... en iedereen heeft een andere, het bedje, houten planken..... Hier gaan we de komende tijd nog mee verder! 

Dinsdag namiddag gingen we voor de eerste keer naar de bib, we namen een hoop boekjes mee. Leesboeken en weetjesboeken. Iedereen is momenteel volop aan het lezen in prentenboeken, weetjesboeken, atlassen en zoekboeken. FIJN !

Woensdag heeft Vanessa nog wat spelletjes gedaan die kaderen binnen het sociale vaardigheden project: Gat in de Haag. 

Donderdag was het weer zover.... opnieuw naar de boerderij! Weer een geslaagde zonnige dag met veel plezier, proevertjes, en  veel werk :-) ik heb de ganse avond nagenoten. Bedankt voor de fijne begeleiding! Deze keer leerden we het verschil tussen voerder-en suikerbieten. ( vraag het maar eens na!) deden we de boerderijtaken,gingen naar het kolenveld, plukten we maïs, en mochten namiddag de bieten gaan uitdoen! Wat een werk! en wat een sterke kleuters. Heerlijk om te zien! 

We hebben spruitjes, maïs en mini pompoentjes meegekregen naar school. volgende week gaan we ermee koken. ik dacht aan een pompoenbeleg voor op de boterham, of misschien een pasta met pompoen en spruitjes? .... ga nog wat inspiratie zoeken en laat het nog weten via mail welke ingrediënten we nodig hebben. Koken zal voor dinsdag zijn.

Vrijdag hebben we ook besloten om het buitenkeukentje aan onze klas terug in gebruik te nemen als extra hoekje van de klas. Per vier mogen de kleuters buiten spelen met de keuken en het huisje. We bedachten wat we allemaal nodig hadden en gingen ernaar op zoek. Met herfstvruchten en blaadjes gaan er nog veel soepjes gemaakt worden denk ik! Het enige wat nog ontbreek in ons keukentje zijn oude potten en pannen. Wie heeft nog iets liggen?

Vraagje: wie kent er een boomverzorger of boswachter? Tijdens een kringgesprek ging het over bomen, er bestaan ook zieke bomen, maar hoe zie je dat? wat kan je eraan doen? kunnen bomen genezen?...dit zouden we willen vragen aan een expert. 

We weten intussen ook dat dikke bomen ook oude bomen zijn. Volgende week gaan we onderzoek bij onze eigen Villabomen, welke bomen zijn het dikste? hoe kunnen we dat meten?...

Woe zwemmen, er zijn tot nu toe 5 begeleiders plus Vanessa is 6. Voldoende lijkt me!

Vrijdag vieren we feest voor Bram, met een leuke verrassing voor alle kleuters..... Spannend! :-) 

Fijn weekend geniet van de foto's

Sophie

Laatste foto's zijn van het atliers van vandaag. Er volgen nog foto's van de boerderij maar nog niet alles ontvangen