Weekverslag 16 - 20 OktoberGenieten van het stralende weer

Op maandag zijn we met het stralende weer naar het park geweest met alle kleuters. Daar zijn we op de speeltuin gaan spelen. 

We hebben ook buiten gewerkt, Karolien ging bloembollen planten in de moestuin. En we zijn ook wat onkruid gaan trekken op onze speelplaats achteraan. 

Knippen

Deze week hebben we veel geoefend op knippen. We konden in de klei knippen en dan gingen we van de klei stekeltjes maken voor de egel, blaadjes voor de herfstboom of stippen voor op de paddenstoel.

Ook zijn we in papier gaan knippen om vleermuizen te knutselen.

Schrijfdans: Kriebelbladeren

Deze week hebben we terug schrijfdans gedaan. Eerst zijn we ins de zaal gaan dansen op de muziek. Dan zijn we in de klas op tafel met verf en zeep de bewegingen gaan uitvoeren :-) 

Toverboekje: Uiltje en de rode bril

Tijdens het hoekenwerk konden we in het boekje kijken van "Uitlje en de rode bril" Maar het was een toverboekje. Als we de Ipad er op richten kwamen de prenten van het verhaal tot leven en werd het verhaal ook voorgelezen. 

Uiltje is een beetje verlegen en zit graag in zijn nest in de boom. Hij gaat niet vaak op avontuur. Maar op een dag vind hij een rode bril en als hij dze opzet draait heel de wereld rond hem. Hij gaat aan zijn goede vriend Kater vragen van wie de bril is. Hij is van Beer, die woont aan de andere kant van het bos. Uiltje gaat dapper op zoek naar beer en komt allemaal verschillende dieren tegen. 

Op stap met de bosjus

Op woensdag is Gertie, de bosjuf, met ons leuke dingen komen doen. Sofie de beer zit ergens in onze speelweide verstopt. We zijn haar gaan zoeken. Maar het was een speciale dag voor Sofie, ze was namelijk jarig. We zijn voor haar een herfstkroon gaan maken en hebben er zelf ook één geknutseld voor het verjaardagsfeest. Ook hebben we een lekkere herfsttaart gemaakt voor Sofie van blaadjes. De kleine blaadjes gingen we bovenaan leggen van de taart en de grote blaadjes legde we onderaan. Dan zijn we ook nog allerlei speeltjes gaan spelen: Sofie verstopt onder de bladeren, haar op het laken gelegd en omhoog gegooid,...

Opzoeken onderzoeksvraag 'Wat doet de vleermuis?'

Vorige week werd de vraag gesteld van "Wat/Hoe doet een vleermuis?" En na een gesprekje in de kring merkte we op dat we eigenlijk niet zo veel weten van de vleermuis. Maar tijdens ons verhaaltje van "Uiltje en de rode bril" kwam Uil op een moment gekke dieren tegen in het bos die ondersteboven hingen te slapen. Dat waren de vleermuizen. We zijn hier toen2 nieuwe dingen te weten gekomen. 

- Vleermuizen slapen ondersteboven

- Vleermuizen wonen in de bomen.

In onze boekenhoek lagen veel boekjes over allemaal dieren. En er lag ook een boek bij over de vleermuizen. We zijn dan eens in dat boekje gaan kijken naar de foto's en en ontdekte weer veel nieuwe dingen. We hebben onze antwoorden geclusterd in 4 groepen 

1. Hoe zien ze er uit? 

2. Wat eten vleermuizen?

3. Waar wonen vleermuizen?

4. Wat is er nog speciaal aan de vleermuizen?

Van de foto's uit de boeken hebben we een koppie gemaakt en hebben op een groot blad alle genoteerd.( Mindmap: hangt op het bord in de zaal op)

Wat hebben we geleerd?

1. De vleermuizen hebben 2 vleugels (vliegen), vacht op hun lijf, 2 grote oren (kunnen goed horen), scherpe tanden, zijn zwart/bruin/oranje

2. Ze eten insecten zoals vlinders, kever, spinnen,... En ook heel graag fruit.

3. Vleermuizen wonen in de bomen of in grotten. Ze wonen met heel veel samen.

4. Ze slapen ondersteboven en zijn nachtdieren: als de maan schijnt worden ze wakker. Als de zon opkomt gaan ze slapen.

Vleermuizen van herfstbladeren

Welkom Juul

Donderdag is Juul in ons klasje komen proberen. Hij stapt na de herfstvakantie in. We hebben hem goed geholpen en getoond waar alles in de klas ligt. Hij was al ineens de beste vriend van een aantal kapoenen in de klas :-)

Toverwoordjes

Vorige week hebben we met 'Gat in de haag'  geoefend met de toverwoordjes: 'Dank je wel' en 'Alsjeblieft'  Deze week hebben we dit gekoppeld aan onze trotspot. Telkens als we een toverwoordje gebruikte: 'Dank je wel', 'Alsjeblieft' of 'Sorry' dan gingen we een pompon in de pot doen. Als de pot vol was kregen we een snoepje. En hoe veel toverwoordjes er werden gebruikt! De trotspot was onmiddellijk vol :-) De nieuwe beloning voor als onze trotspot vol is: poppenkast spelen

Ateliers op vrijdag

Volgende week

- Dinsdag 24/10

Lucas heeft ons uitgenodigd om in het bos achter zijn thuis te gaan spelen (Herk-de-Stad) We gaan in de voormiddag en vertrekken na het belsignaal. Zijn er nog (groot)ouders die willen rijden? Ze geven dinsdag kans op regen dus gelieve je kind hier goed op te voorzien.

- regenjas

- laarzen

Je mag ook extra kledij meegeven voor als we terug naar de klas gaan. Want met regenweer horen natuurlijk ook plassen :-) Dan kunnen we de kinderen propere kleren aandoen voor in de klas en kunnen ze zich in het bos hun volop uitleven.

- Donderdag 26/10: Oudercontact

- Vrijdag 27/10: Verjaardag Margot

Tot morgen,

Enith