SprokkelweekVertelkringen

Deze week zijn we gaan sprokkelen in de klas naar een nieuw project en er waren veel toffe onderwerpen waar we over willen leren.

- Lucas had een vogelnest gevonden bij zijn thuis en heeft dit meegebracht naar de klas. Hier zijn we deze week verder rond gaan leren.

- Daan had een speciaal boekje bij over voertuigen: brandweer, politie, monstertrucks,... Het boekje was speciaal omdat het de geluiden van de verschillende voertuigen maakte :-) Tijdens het hoekenwerk hebben we in de boekje mogen kijken en luisteren. En in de kring werd het ook voorgelezen met de bijhorende geluiden :-)

- Armand had een brandweerwagen bij. Maar een heel speciale als je ermee reed dan maakte deze geluid én de brandweerwagen kwam helemaal van New York, waar zijn mama en papa naar toe zijn geweest.

- Margot had ook haar brandweerwagen mee naar de klas genomen. Deze zag er bijna hetzelfde uit als die van Armand, maar maakte geen geluid zei ze.

- Manu had zonnebloempitten bij, hij lust die graag. Hij was met de trein naar Brussel geweest en heeft die daar gekocht. En weten jullie wie er nog graag pitten eet? De vogels. 

- Dagmar had een doos bij en daar staken leeuwen in! 3 leeuwen: papa, mama en het welpje

- Rune had een schildpad meegebracht van bij haar thuis. Schildpadden leven alleen maar in het water zei iemand in de kring. Zou dit waar zijn? We gaan dit een moeten onderzoeken :-) 

- Tristan had buiten iets gek gevonden en we wisten niet onmiddellijk wat het was. Het was een grote dennenappel (hiermee zijn we later in de week gaan werken) Hij vertelde ook dat hij een vampier had gezien, die lijkt op een vleermuis.

- Jozefien vertelde dat ze deze week een hondje gaan adopteren: Lola. Ze was super enthousiast en zei dat ze al eens een keer met Lola is gaan wandelen. 

Amai zo veel leuke onderwerpen om rond te leren. Maar we kunnen ze niet allemaal ineens doen. De wilde dieren en de auto's waren favoriet. We hebben afgesproken dat we eerst rond de wilde dieren gaan leren en dan wordt ons volgende project: voertuigen/verkeer. ( zo kunnen we ook nog leuke uitstappen hier rond plannen :-) ) 

Dus ons nieuwe project is gekozen: DE WILDE DIEREN. Leuke boekjes, filmpjes, foto's, knuffels, .... die binnen ons project passen mogen altijd meegenomen worden naar de klas :-). 

Avonturenstok versieren

Voor de vakantie waren we naar het bos van Lucas geweest. Hier zijn we op zoek gegaan naar rechte takken die niet groter dan waren dan ons. We hebben deze mee naar de klas genomen en hebben ze deze week versiert. Op de tafel lag veel materiaal: tape, pluimen, touw, stickers, pomponnen, ... en dit mochten we allemaal gebruiken om onze avonturenstok te versieren :-)

Op zoek naar vogels en nesten

We hebben deze week een liedje geleerd over een vogel.

" En mijn vogel heeft een bek, 

die doet KWEK KWEK KWEK.

Als hij kwaad is draait zijn nek,

van je KWEK KWEK KWEK.

Laat hem zaadjes pikken,

daar zal hij van verdikken.

PIKKE PIKKE PIK.

En mijn vogel heeft een bek,

die doet KWEK KWEK KWEK.

Als hij kwaad is draait zijn nek 

van je KWEK KWEK KWEK"

We hebben nog een gesprek gehad over de vogels en zijn naar het nest van Lucas gaan kijken. We hebben besproken hoe het nest eruit zien, waarvan het gemaakt is en welke vorm het heeft. En dan zijn we gaan nadenken waar de vogel het nest bouwt. Heel hoog in de takken van een boom. Wij hebben buiten ook bomen staan en misschien als we goed zoeken gaan we ook vogelnesten vinden. We zijn naar buiten gegaan op zoek naar vogelnesten. We moesten wel heel erg goed zoeken want de takken van de bomen zijn heel hoog. En sommige bomen hadden nog redelijk veel bladeren, daar zagen we de takken niet goed. Maar bij de bomen die al kaal waren konden we wel de takken goed zien. En ja hoor we hebben 3 vogelnesten gevonden. Op 1 nest zat zelfs een duif. 

Maar voor de rest zagen we niet veel vogels. dachten we. We zijn eens heel erg stil gaan luisteren of we vogels hoorde fluiten en zijn dan in de richting van het geluid gegaan. We hoorde 2 vogels tegen elkaar fluiten, ze waren aan het 'praten' tegen elkaar. En als we goed keken zagen we regelmatig vogels voorbij vliegen. Soms alleen maar ook in groep. 

Dan zijn we nog kleine takjes gaan rapen van de grond zodat we deze week ook een vogelnest konden maken :-).

Schrijfdans: Het vogelnest

Eten voor de vogels

In de kring hebben we eens nagedacht over wat de vogel graag eten: wormen en zaadjes/ pitten.

Inons liedje zingen we ook dat de vogel gaat verdikken als hij pitjes eet. Waarom zou de vogel moeten verdikken? Buiten is het kouder aan het worden en wij doen nu warmere en dikkere kleren aan. Maar de vogels die doen gaan kleren aan en daarom gaan die nu veel eten zodat ze dikker worden en het ook warmer hebben buiten. En wij gaan hun daarbij helpen. We zijn met dennenappels (die Tristan had gevonden) pindakaas en zaadjes te werk gegaan. Het was een smodderboel :-) We moesten de pindakaas op de dennenappel doen en dan er zaadjes op strooien. 

Groepswerk: de struisvogel

In de kirng zijn we naar een filmpje gaan kijken. Een heel speciaal filmpje: de webcame van een ooievaar. We zagen een heel erg groot nest met 2 ooievaren op. Ze hadden een ei gelegd in het nest en daar kwamen baby ooievaren uit. De mama en papa zorgen voor de kleintjes, zelf als het regende ging mama als een paraplu over haar kleintjes staan zodat ze niet nat werden. We zagen de kleine ooievaars groter en groter worden tot ze op een dag uit hun nest weg vlogen. 

We zijn ook een grote ooievaar op het grote nest gaan knutselen. Maar het was wel heel erg groot, dus gingen we samenwerken, zo raakte ons werkje snel af.  

We zijn eerst gaan nadenken en kijken hoe de ooievaar eruit ziet:

- lange oranje snavel

- wit en zwart

- een lange nek

Het nest was gemaakt van takken, gras, blaadjes, pluimpjes, ....

De takjes voor het nest waren we al gaan rapen. Maar nu moesten we nog gras hebben, dus zijn we buiten op de speelweide gras gaan plukken.

Volgende week

Volgende week gaan we dus van start met ons nieuw project 'Wilde dieren'. 

Woensdag 15/11 gaan we zwemmen!

Tot maandag

Enith