weekverslag 6-10 november 2017Goedemorgen allemaal, 

Ik ben mijn fototoestel in de klas vergeten dus enkel fotos van Tom vanop onze uitstap naar het bos donderdag. De rest volgt later. Ik heb ook nog de foto's van Bram zijn verjaardag die ik er nog niet op gezet heb.

Maandag was het een blij weerzien. Iedereen had veel te vertellen dus kozen de kleuters zelf ipv een mini-cafeetje te houden, de verhalen te vertellen in grote kring. Amai wat een leuke vakanties.... ik zat thuis met 2 zieke kindjes :-( 

We kregen nog speciale veren van Arthur, maar van welke vogel ze zijn weten we niet..... Dit vraagt om een onderzoek, als iemand ons hiermee kan helpen?.... ik heb het nooit zo gehad op alles wat vliegt! We kunnen boekjes van de bib halen....

We zijn ook begonnen met een nieuwe letter de B van Bos, van Bram, van Buik,.... we zochten zelf woorden, zongen onze letterliedjes met de B, tekenende voorwerpen, gingen de B zoeken tussen onze stempels en volgende week gaan we op zoek naar prentjes in reclamefolders die met de B beginnen. Mijn bouwers maakten zelfs met de clickx een 'gouden' b, knap!

Bij schrijfdans gingen we verder met krongelidong, deze keer zochten we een andere leuke manier om onze kringels en krongels te maken nl op tafel in scheerschuim, heerlijk kliederen, daar nog een tikkeltje verf bij... plezier gegarandeerd. We ontdekten dat we ook van onze tekeningen in het scheerschuim afdrukken konden maken. 

Xander schreef zijn naam in het schuim en ik maakte er een afdruk van.... oei de naam stond omgekeerd, hoe kon dat? ik vroeg aan de kleuters of ze een grap met me uithaalden want de naam veranderde ineens.... Gek....sommige andere kleuters probeerden het ook uit. Opeens zag ik Xander zijn naam zelf in de andere richting( speigelschrift)  schrijven.... we maakten een nieuwe afdruk en nu stond de naam wel goed! Wat een leuke ontdekking en inzicht. KNAP!

Met hakken en plakken zijn we inmiddels ook begonnen. ik hak een woord ( kort) in stukje en de kleuters plakken het aan elkaar. Maak je geen zorgen als het nog niet lukt bij je kinde, dit komt wel en is een klik net zoals rijmen. We oefenen volop in de klas. s-o-k wordt sok.... wie thuis wil oefenen maar niet weet hoe hieraan te beginnen, geef me een seintje!

Op donderdag gingen we naar het bos van Phoebe, we hadden onze vragen over bomen al doorgegeven aan papa Weber, zodat hij ze kon stellen aan hun boswachter.

Hoe herken je zieke bommen? kan je ze genezen? 

Hoe kan je zien hoe oud een boom is zonder hem om te zagen? 

Allereerst hebben we leuk gespeeld in de tuin, op de schommel, in de zandbak, we mochten de konijntjes pakken.... Fijn. Nadien maakten we twee groepjes en trokken we met 10 kleuters het bos in. De andere kleuters gingen met Sarah en Jonathan pompoensoep maken, aardappelen uit doen, konijnenhokken schoonmaken... Tom ( Elias) en ik gingen met de kleuters materiaal verzamelen voor het maken van een bos-geurzakje. We leerden dat als je een blad, takje, mos.... kneust de geuren vrij komen en dus ook sterker worden. We namen alles mee in ons doosje naar school en maakten vrijdag onze bosgeur-zakjes. 

Namiddag wisselden we van groepjes en maakten de kleuters pompoenkoekjes terwijl de andere groep naar het bos ging. Achteraf zijn we allemaal samen in de boomhut geklommen ( met of zonder lift ;-) waar we een goed antwoord kregen op onze vragen van Jonathan.

Zieke bomen herken je aan de vlekken op de blaadjes en of schors. Sommige worden omgehakt. Boomdokters kunnen met een speciaal boortje in de stam boren en een stuk uithalen en zo zien hoeveel jaar de boom is, zonder dat hij omgehakt moet worden. Dank u Sarah en Jonathan! 

Wie thuis nog reclamefolders liggen heeft, geef zeker mee naar school!

Tijdens ons ateliers op vrijdagnamiddag maakten we ook geurzakjes maar dan van onze eigen tuinkruiden ( citroenmelisse, salie, tijm en wilde venkel)... deze bleken net iets lekkerder te ruiken :-)

Fijne zondag en tot morgen

Sophie