Moestuinierenklimaatsubsidies

Vorig schooljaar hebben de “MOS-meisjes “een dossier ingediend bij de provincie voor de aanvraag van klimaatsubsidies. Wij hebben deze mooie subsidie binnengehaald en zijn dus dolenthousiast om hiermee aan de slag te gaan. 

 We willen dit jaar een moestuin voor gans de school uitbouwen. Vorige jaren hebben we ook al wat uitgeprobeerd maar de moeilijkheid was om het project schoolgedragen te krijgen. Vandaar dat Sophie dit jaar de kans krijgt om met kleine groepjes kinderen, uit alle leerjaren, dit project uit te bouwen. We zullen hierbij hulp krijgen van Kathleen Bervoets , zij werkt voor VELT ( Vereniging voor Ecologisch leven, koken en tuinieren). Kathleen zal ons tijdens het ganse proces begeleiden.

Dinsdag 9 januari

Vandaag, dinsdag 9 januari ben ik begonnen met het opmeten van het terrein, het berekenen van de hoeveelheid compost die we nodig hebben. Hierbij kreeg ik hulp van de zesdejaars. De leerlingen van het vijfde hebben geholpen met het klaar maken van het terrein, we raapten stenen, braken de oude moestuinbakken af en ruimden de moestuinkast op… .

De kids van L5 en L6 zullen ook mee instaan voor het maken van het plan, tekenen op schaal…
ik ben dan ook heel fier en blij het project in alle klassen gaan kenbaar maken. De kids leken dolenthousiast en wilden al te graag meehelpen. FIJN :-)

Tegen volgende week hebben we karton nodig, veeeeel karton. We moeten immers ons terrein zaaiklaar maken, het gras moet weg en dit dmv afdekken en compost. Karton, ontdaan van plakband en nietjes.
De leerlingen van de eerste graad zullen helpen om het terrein dicht te leggen. Nadien hebben we mankracht en kruiwagens nodig om alle compost op het karton te leggen! Alle helpende handen zijn dan meer dan welkom. We houden jullie hierover op de hoogte!

Veel Groe(n)tjes,
Sophie

Dinsdag 15 januari

Vandaag was het eindelijk zover…. Onze moestuin ging vorm krijgen. De weergoden leken ons goedgezind want ineens kwam namiddag het zonnetje erdoor. Oef.

De muisjes en de Bevers waren vandaag aan de beurt, 5 kids uit elke klas hebben geholpen met het perceel dicht te leggen met karton.

Met de hulp van ouders en grootouders hebben we de afbakening van de moestuinbedden gemaakt, woensdag wordt de compost en schors geleverd en donderdag wordt alles dichtgelegd. Kom zeker eens piepen na school….

Kathleen van Velt zorgde voor enkele mooie foto’s, zo kunnen jullie alles volgen!

Heel erg bedankt aan Sarah, Jonathan, Johan, Jacques en partner, Kathleen van Velt, en natuurlijk mijn collegaatjes :-)

Sophie

Donderdag 17 januari

Donderdag vonden de laatste werken plaats voor het afwerken van de moestuinbedden, het resultaat mag er best wezen! Dus kom gerust eens kijken.

Dinsdag 7 februari

Overleg met Kathleen van Velt voor de verdere planning van activiteiten met de kinderen.

dinsdag 20 februari: maken van insectenhotels en vogelhuisjes met het 3de en 4de leerjaar

Dinsdag hebben we tijdens de moestuinklas insectenhotels en vogelhuisjes gemaakt. Kathleen had voor ons voorgezaagde plankjes die de leerlingen van 3 en 4 mochten in elkaar timmeren tot een vogelhuisje. Boren, schroeven, timmeren…. Het is ons allemaal gelukt. De vogelhuisjes moeten enkel nog een laagje verf hebben. 

Terwijl maakten enkele ouders samen met de kinderen de insectenhotels, we vulden grote blikken op met vlierstokken en bamboe. Intussen hangen ze allemaal op in de tuin, kom zeker eens kijken!
De leerkrachten zullen allemaal in de klas een korte uitleg geven over het belang van insectenhotels in de tuin, iedereen zal een kijkje nemen om zo de vorderingen in de moestuin op te volgen.

De leerlingen van Vanessa hebben intussen ook de erwten en tuinbonen voorgezaaid, zodra het minder koud is zullen we buiten verder aan de slag gaan.
De leerlingen van Dorien zullen als eerstvolgende taak de moestuinborden op zich nemen. Ze zullen voor elk groentebed een naambord maken.

Enkele ijverige papa’s maakten het rek voor de erwten, en onze mooie wegwijzer vooraan op de speelweide ☺
De compostbakken komen eraan, deze zullen in elkaar gestoken worden door de leerlingen van het zesde leerjaar.

De werkgroep met ouders is intussen gevormd:
Tamara ( mama Seth, Leen, Juno en Acia)
Leen( mama Stella, Loes, Kato, Klaar)
Caroline ( mama Helena)
Oma Ti ( oma Lars en Margot)
Leen ( mama Lily)

Moest er nog iemand zin hebben… iedereen is welkom.
Sophie ☺

dinsdag 6 maart

Deze week zijn we begonnen met zaaien. Met hulp van de leerlingen van de derde graad hebben we buiten in het kolenbed radijzen, rucola en mosterdblad gezaaid. De leerlingen maakten rijtjes, moesten aandacht schenken aan de afstand tussen de rijen, de zaaidiepte( kleine zaadjes moeten nooit te diep in de grond, ze moeten anders veel te veel moeite doen om boven te komen. Tip: de grootte van het zaadje maal 2 of 3, zo diep stek je het in de grond) , we maakten ook labels om als ons zaaigoed te herkennen... Buiten werd er ook nog een dun laagje zand over het gezaaide rijtje gestrooid, op deze manier zullen we binnenkort makkelijker weten waar de zaailingen moeten uitkomen.

Intussen werden de vogelhuisjes geschilderd, het zijn huisjes voor de pimpelmees. Deze vogeltjes zijn nl gek op rupsen, die zullen we vroeg of laat toch wel op bezoek krijgen. Een natuurlijke bestrijder hiervoor is dus een noodzaak!

Een andere groepje vulde potjes met grond om te kunnen voorzaaien. We zullen wat experimenteren, gewassen proberen te vervroegen… We doen ons best om zoveel mogelijk te kunnen oogsten voor de grote vakantie.

We zaaiden regenboogbietjes, enkele potjes met koriander, regenboog snijbiet, witte en paarse koolrabi, en enkele potjes met sla. Deze groenten zullen we natuurlijk ook de volgende maanden ter plekke buiten zetten maar op deze manier kunnen we de oogst een beetje spreiden.

Natuurlijk kregen we deze week opnieuw de hulp van Kathleen J Volgende week worden de bessen en rabarber geplant.

In de kleutermoestuin zijn we begonnen met de aanleg van een kriebeltuintje. Hiervoor hebben we al heel wat takken verzameld en tussen de bomen gelegd, we zullen het opvullen met bladeren,kleine takjes en stenen. Op deze manier maken wij een levensgroot insectenhotel en kunnen de kleuters makkelijker op zoek naar insecten.

Jullie zijn weer op de hoogte,

Grt

Sophie

dinsdag 20 maart

Erwten en bonen zijn groenten ze zijn fijn lekker en gezond . Erwten zijn kleine bonen ze zijn groot maar er is geen verschil tussen

erwten en bonen ze blijven nog steeds hetzelfde. van Sam

Het was heel fijn,we hebben stickers overal op geplakt .En we hebben water gegeven aan de plantjes, we hebben gezaaid, dat was fijn .Van Ilyana

We hebben erwten geplant en bonen geplant. Die erwten moesten we heel dicht bij een hek zetten zodat ze omhoog kunnen groeien. Maud

We hebben bonen gepland en erwten. Ook bieten. Stickers hebben we op het gereedschap geplakt zodat iedereen weet dat het van ons is. Noah

We hebben groenten gelijk bonen en erwten geplant, we hebben onze handen vuil gemaakt maar dat is niet erg. Maud en ik hebben de eerste rij gemaakt. En Sam en Noah de tweede rij. We hebben ze ook water gegeven. Dat was met mijn vrienden, het was leuk! Marie

vrijdag 23 maart

Vandaag bracht Katleen ( Velt ondersteuning) weer een hele hoop nieuw tuinmateriaal mee voor de kinderen. Dat moesten ze toch wel uitproberen ;-)

Moestuinklas 24 april met hulp van het vierde leerjaar

Sinds deze week staan al onze moestuinbedden vol. Spijtig genoeg hebben we een aantal duiven die van onze jonge blaadjes komen smullen, we zullen snel voor een net moeten zorgen om alles te beschermen.

We zijn begonnen met het mulchen van een aantal bedden, dit deden we met stro ( aardbeiden en aanrdappelen) gras en zelfs heermoes. Aan de klas van Karin stonden de kiezels vol met heermoes, we kunnen er wekelijks van plukken en de bedden er mee toeleggen.

De leerlingen leerden dat mulchen ( de bodem bedekken met organisch materiaal) goed is voor de aarde. Aarde zal zich va n nature willen bedekken met onkruid, als wij dichtleggen zal er minder onkruid komen, blijft de aarde vochtiger en kan het organisch materiaal composteren. WIN-WIN voor iedereen.

Achteraf mochten we planten, onze zelfgezaaide plantjes waren intussen genoeg afgehard ( sterk worden om de stap van binnen naar buiten te overleven) en konden de grond in. We hebben sla, koolrabi, bietjes, kervel; goudsbloem, basilicum en dille geplant. We zorgden ervoor dat tussen al de groenten ook wat kruiden en bloemen staan. Op die manier kunnen we de insecten een beetje afleiden en hun lokken naar de bloemen ipv naar onze plantjes.

We hebben ook nog een hele hoop kastanjehout gekregen van Kathleen, dit gebruiken we om tegen de muur en tegen de draad gewoon te leggen, daar nog wat gedroogde bladeren bij en we hebben een reuze insectenhotel. Fijn en handig als de kleuters op insectenzoektocht gaan.

De kleuters hebben intussen in hun moestuin ook nog wat bloemetjes gezaaaid, uien geplant, kruiden verplant…

We ontdekten ook dat het insectenhotel aan de kleutermoestuin druk bezocht is door bijen, … een hele hoop gaatjes zijn al dichtgemaakt. Binnekort hebben we babytjes :-)

Op woensdag 16 mei is het openschooltuin, andere scholen kunnen een kijkje komen nemen naar onze moestuin, speelweide… Als er iemand tijd en zin heeft om nog een beetje te helpen met de voorbereiding hiervan….. jullie weten me te vinden.

Groeten,

Sophie

dinsdag 5 juni

Vandaag was het de grote dag, onze markt: Villa Vitamien ging voor de eerste keer open. Met de leerlingen van het vijfde zijn we namiddag de tuin in gegaan om te oogsten. Spinazie, erwten, tuinbonen, kruiden, frambozen, sla, rucola….alles was klaar voor verkoop!

Deze keer was de ganse klas paraat, er werd geoogst, onze kraam werd opgesteld, we maakten kruidenwater met munt en citroenmelisse, we zorgden voor muziek… kortom genoeg ingrediënten voor er een geslaagde activiteit van te maken. Wat een enthousiasme bij de kids ( en de juffen J)

Er werd een prijslijst gemaakt, labeltjes om aan de kisten te hangen, aan alles werd gedacht! KNAP

Omstreeks 14u45 kwamen onze eerste kopers, zij werden aangemoedigd door een paar enthousiastelingen, ze riepen als echte marktkramers alle passerende ouders!

Wat een succes, we waren snel uitverkocht!

Tijdens onze markt zal de tuin telkens open zijn voor een kijkje te nemen!

Volgende week zullen onze bietjes oogstklaar zijn, we plannen dus snel nog een nieuwe markt! Hou onze FB zeker in de gaten.

Eitjes, rabarber, bessen… wie thuis nog iets teveel heeft in de tuin, geef het zeker mee naar school om te verkopen!

We willen niet voor extra afval zorgen, breng dus zeker je eigen bakjes, zakjes mee!

We zitten nog vol ideetjes voor de verder uitbouw van onze Villa Vitamien…. Meer hierover binnenkort J

Hartelijke Groentjes,

Sophie