Weekverslag 8/01 - 12/01Lou op weg naar school

We zijn deze week begonnen met het luisteren naar het verhaal over Lou die naar school gaat. 

Lou heeft kriebels in zijn buik.Vandaag gaat hij voor de eerste keer op schoolreis!Lou geeft vake en zijn babyzusje een kus en neemt zijn rugzak.'Klaar om te vertrekken, Lou?' vraagt papa.Papa loopt elke morgen met Lou mee naar school.Onderweg komen ze heel veel verschillende mensen en situaties tegen.De postbode op haar fiets, de brandweer, de dokter en haar hondje ...De weg naar school is altijd een avontuur!

We hebben dan een gesprek gehad: hoe kom jij naar school? We hebben dit genoteerd en zijn gaan kijken hoe de meeste kindjes naar de school komen: dit was met de auto. 

De bus: prikken

Vooraan, midden, achteraan

We hebben deze week ook gewerkt rond de ruimtelijke begrippen. In de kring hebben we een bus gemaakt en zijn in de bus moeten gaan zitten. We moesten goed luisteren waar we moesten gaan zitten: vooraan, achteraan of in het midden. We zijn ook altijd gaan tellen hoe veel kindjes er in de bus zitten en hoeveel plaatsen er nog leeg waren. Daarna zijn we vriendjes in onze bussen gaan zetten  die we gemaakt hadden. We gingen hier ook weer goed vertellen wie er allemaal in de bus zit en wie er voor of achter zit.

Naar de winkel

Op donderdag wouden we pannenkoeken bakken en zijn we te voet naar de winkel geweest. Onder weg hebben we heel veel gezien: verkeerslichten, zebrapad, brug, trein, containers, vuilniswagen, bushokje, ... Wat hebben wij super flink gestapt! 

In de klas hadden we ook al een boodschappenlijst gemaakt: wat hebben we nodig om pannenkoeken te maken? 

- eieren

-bloem

- vannilesuiker

- melk

- suiker voor op de panenkoek

We zijn op zoek gegaan naar deze spullen in de winkel en dan moesten we naar de kassa gaan om te betalen.

Pannenkoeken bakken

Jana op bezoek

Donderdag hebben we bezoek gekregen van Jana, zij had een namiddag vrij en kwam goeie dag zeggen :-)

In het bubbelbad :-)

Gat in de haag: Erwts gebroken been

Het verhaal van deze maand van Gat in de haag gaat over Ertwje die haar been heeft gebroken en niet naar school kan gaan. De vriendjes gaan op bezoek naar Erwt en knutselen iets voor haar. Ze hebben een doos geknutseld met de lievelingsstenen van Aardappel erin. Voor elke dag dat Erwt niet op school is, is er een steen. En de vriendjes komen elke dag met haar een spelletje spelen in ruil voor een steen. Als de stenen op zijn kan Erwt terug naar school komen :-) 

Na het verhaal zijn we een spelletje gaan spelen in de zaal. We gingen aan elkaar vertellen welk spelletje wij graag spelen. Als we dat gedaan hadden gingen we de bal naar een vriendje rollen en zo komt iedereen aan de beurt. En er zijn veel leuke spelletjes bij

- verstoppertje spelen

- tikkertje spelen

- voetballen

- basketballen

- gooien en rollen met de bal

- parachute-spel

- 1 2 3 piano

- ...

Ik heb de spelletjes allemaal opgeschreven en hier gaan we komende periode mee aan de slag in de klas.

Even uitrusten :-)

Maatjes

We zijn vanaf vrijdag terug van start gegaan met ons maatjes systeem in de klas. De oudste kleuters hebben iemand van ons als maatje gekozen. Zij komen bij eetmomenten ons halen uit de kring en gaan ons helpen indien nodig. Als we gaan eten gaan we ook altijd naast ons maatje zitten. We mogen kiezen waar we gaan eten in de zaal of in andere klassen. Ook helpen de maatjes ons met het aan en uitdoen van onze schoenen, jassen, mutsen en sjaals. 

Kleuterateliers: yoga

Volgende week

We gaan nog verder leren rond verkeer/voertuigen want er waren nog heel veel ideeën van de kinderen :-) 

Ook willen we graag eens met de bus en de trein weg gaan. Ik ga nog eens kijken welke dat het beste past en de uren opzoeken en laat jullie dan weten voor begeleiding. 

- 1 februari gaan we naar de brandweer (9u30) Wie wil er mee gaan?

Nog een stralende zondag en tot morgen

Enith