weekverslag 15/01- 19/01Tekenen met auto's

Maandag zijn we begonnen in de klas met een hele speciale manier van tekenen. We hebben stiften aan auto's bevestigd en zijn gaan rijden over een groot blad. Hierdoor gingen we sporen maken en zagen we welke weg de auto's aflegde :-) 

Schrijfdans: kronkelauto

Dinsdag hebben we schrijfdans gedaan van de kronkelauto. Eerst hebben we naar een verhaaltje geluisterd over Mima en Jojo die in een auto zaten op de kermis. Dan zijn we in de zaal gaan bewegen op de muziek. We gingen in een auto rijden en en moesten goed sturen. In het liedje werden 3 auto's gezongen in een andere kleur. We moesten luisteren welke kleur er gezongen werd ( groen, zwart of wit) en gingen dan op zoek naar die kleur in de zaal. Daarna zijn we nog een spelletje in de kring gaan spelen rond de kleuren. We moesten luisteren naar de opdracht die werd gezongen 

" Groen, groen, ik heb geen groen. Ik moet nog groen gaan zoeken hier in alle hoeken" 

Dan gingen op zoek naar een voorwerp in de klas met de gezongen kleur. 

Ook zijn we op onze ronde tafel een groot wiel gaan maken door met auto's door de verf te rijden. We gingen goed luisteren naar de muziek, als de muziek traag ging, reden we traag. Als de muziek versnelde moesten we hard rijden met de auto's. 

Natuurlijk waren onze auto's vuil geworden van door de verf te rijden en zijn we ze erna gaan wassen :-) 

Brainstormen: wat heeft er wielen?

In de kring zijn we eens gaan nadenken waarvoor een wiel dient en hoe het er uit ziet. Ook zijn we gaan opsommen welke voorwerpen we kennen met wielen en dat waren er super veel! We zijn ook in boeken gaan kijken en vonden zo nog meer voorwerpen:

- auto

- jeep

- brandweerwagen

- fiets

-skateboard

-step

- politieauto

- brommer

- trein

-vrachtwagen

- vliegtuig

- ... 

Het grote lawaaiboek van voertuigen

In de boekenhoek lag een boek rond allemaal voertuigen. Bij het boek hoort ook een filmpje: Het grote lawaaiboek van voertuigen. De prenten die in het boek stonden kwamen tot leven in het filmpje en we konden horen welk geluid de verschillende voertuigen maakte. We gingen ook goed kijken en op zoek naar dezelfde prenten als in het filmpje voorkwamen. 

Automassage

Spelletje van de maand: elastieken

Sinds deze maand is er een spelletje van de maand over de hele school. Deze maand is dit : elastieken. We zijn in de klas gaan oefenen hoe we er mee kunnen spelen. We kunnen over de elastieken springen maar er ook op. Sommige vrienden konden zelf zo ver springen dat ze er helemaal over waren. We konden ze ook hoger hangen en dan moesten we heel hoog springen, dit was al een beetje moeilijker :-) 

De wind!

Donderdag was er enorm veel wind buiten. Maar vanuit onze kring konden we dat niet zien. We zijn een windmeter gaan maken. We hebben allerlei voorwerpen buiten aan ons raam bevestigd. Er waren lichte en  zware voorwerpen bij. Als ze stil zijn dan is er geen wind. Gaan ze dansen dan is er wind. Er kan ook een beetje wind zijn, dan gaan ze niet allemaal dansen. Als alle voorwerpen bewogen was er heel erg veel wind.

Dit ben ik

Vorige week hadden we het verhaal van Erwt gelezen die met zijn been in de gips lag. We hebben een gesprekje gehouden rond ziek zijn en de dokter. Wie is er al eens ziek geweest? Wie heeft er al in het ziekenhuis gelezen? Wie heeft er al in de gips gelegen zoals erwtje? Hoe onderzoekt de dokter ons? Wat doet hij dan? ... 

Na afloop van ons gesprek zijn we eens naar ons lichaam gaan kijken en hebben we de verschillende lichaamsdelen benoemd. Ook zijn we met een echte stethoscoop gaan luisteren naar elkaar hartje. :-) Als verwerking zijn we een mannetje gaan tekenen met een luisteropdracht. Ik vertelde aan de kinderen wat ze moesten tekenen. Daarna zijn enkele vriendjes helemaal zelfstandig mannetjes gaan tekenen :-) 

Onze nieuwe moestuin

Deze week is onder leiding van Sophie onze nieuwe moestuin aangelegd. Er zijn verschillende (groot)ouders komen helpen met de aanleg hiervan, waar voor heel erg veel dank. En wij zijn al eens een kijkje gaan nemen waar deze ligt. We zagen het al helemaal zitten, we willen graag wortelen, prei, ... in onze moestuin zodat wij lekker eten kunnen maken hiermee :-) 

Onze talenten

De voorbije periode ben ik in de klas eens gaan observeren naar de talenten van de kinderen. Gaandeweg zijn we voor iedereen één talent gaan ophangen. Hiervoor gebruiken we onze groenten van Gat in de Haag. Een talent is iets wat je goed kan en ook heel graag doet! 

De wielen van de bus

Ateliers

Na evaluatie hebben we onze ateliers op vrijdag een beetje verandert. Omdat in de namiddag het beweegatelier met Bert een beetje te lang duurde voor de kinderen hebben we de namiddag opgesplitst in 2 delen. Er zijn nu ook 5 groepen ieder met een eigen kleur: wit, geel, rood, groen en blauw. De kleuters gaan nu 2 ateliers doen, er wordt dus gewisseld.  Enkel de groep die atelier heeft met Sophie blijft de hele namiddag in hetzelfde atelier. Sophie gaat nl. natuurbeleving geven op vrijdag namiddag. Op het bord in de zaal hangt in welke groep je kind zit. 

Volgende week

- Maandag 22/01 gaan we op uitstap met de trein. 

- Maandag komt ook Jolien een dagje meedraaien in de klas om kennis te maken met ons. Zij komt binnenkort een week in onze klas. :-)

- Vrijdag 26/01 = geen school

- Meebrengen deze week: kartonnen doosjes om voertuigen te maken.

- Volgende week is het ook Poëzieweek : wie er een mooi gedichtje heeft thuis mag dit meebrengen.

Nog een heel fijn weekend en tot maandag

Enith