Weekverslag 22-25 januari 2018: StenenHallo allemaal, 

Ons project is momenteel volop aan de gang... Het leeft inmiddels heel erg bij alle kleuters, fijn om te zien!

Er zijn al heel wat onderzoeken gebeurt, we leggen al onze ontdekkingen vast op papier, kom zeker eens kijken in de klas.

Wat gebeurt er met het water als je een grote steen erin legt, een kleine, wat gebeurt er met de stenen in het water? drijven ze of zinken ze? we ontdekten zelfs dat door sommige stenen in het water te leggen, het water verkleurde.

We onderzoeken stenen met vergrootglazen, ik introduceerde ook een microscoop.... heel interessant maar hier konden we enkel onze piepkleine steentjes onder leggen. Hoe werkt zo een microscoop... allemaal ontdekkingen die momenteel volop aan de gang zijn.Moesten er nog ergens microscopen op zolder staan.... wij gebruiken ze graag! of materialen om eronder te leggen? 

We maakten een weeghoek met stenen, zwaar licht, even zwaar....De kleuters krengen ook het materiaal( zonder uitleg) om zelf een weegschaal te maken. een stok, twee emmertjes, 2 stoelen en en een kapstok. Hiermee moesten ze zelf aan de slag. Het lukte niet dadelijk maar na wat gediscussieer onderling hebben we onze eigen weegschaal gemaakt. :-) FIER!!!!!

Ik las het verhaal Max en de toversteen voor, het verhaal heeft een goed en een slecht einde. Spannend! We lazen beide versies en gingen aan de slag met stenen om in onze zandbak het verhaal te kunnen naspelen. We maakten een grot met stenen, muisjes met stenen, toverstenen, en fantasiestenen om terug te geven aan de berg( uw kleuter legt u dit wel uit :-) in de creahoek werden intussen al een aantal toverstenen geschilderd met veeeeeel glitters.

Stenen werden gepoetst met tandenborstels, we maakten zelf zoutdeeg wat uiteindelijk een dikke bechamel bleek te zijn :-) weer een probleem om op te lossen? Hoe doen we dat? geen probleem voor ons hoor! Nadien maakten we vormen met steentjes die we in het zoutdeeg duwden... fossielen zijn het nog niet geworden. Dat doen we volgende week met sneldrogende gips.... we probeerden torens met stenen te maken, niet makkelijk!....

Iemand nog een idee of voorstel voor een uitstap hieromtrent? 

De lammetjes van de Alverberg ( boerderij) zijn geboren, het zijn er 14, 5 tweelingen, 1 eenling en 1 drieling :-) ik heb een filmpje doorgestuurd gekregen dat we maandag zeker gaan bekijken.

Vandaag hebben wij een heel interessante studiedag gehad, het ging door in Freinetschool de Pit in Diest, zij hebben een inspirerende groene speelplaats en een goed draaiende moestuinwerking. Ik zit weer  vol ideetjes voor de tuin en mijn nieuwe klas :-):-):-) Wat hebben wij toch een fijne job!

Fijn weekend allemaal, het is vogeltelweekend, meer info op natuurpunt.be, het is me spijtig genoeg niet gelukt om daar nog iets rond te doen. missie voor volgend jaar. We gaan wel nog voederbollen maken tijdens het komende atelier.

Groetjes

Sophie