Weekverslag 19/02 - 23/02Praatronde

Maandag tijdens de praatronde vertelde veel kinderen dat ze al eens zijn gaan schaatsen. We hebben dan verder een gesprek hierover gehad. Wat heb je allemaal nodig om te schaatsen? Wat is dat schaatsen? Waar ga je schaatsen? ... 

Toen zijn we in de zaal om onze sokken gaan schaatsen op een liedje van Kapitein Winokio:

 ' Schaats, schaats, linker voet, rechter voet.

Schaats, schaats, we schuiven nu naar voren.

Het water is bevroren. We schaatsen er op los.

Hou evenwicht, schaats naar het licht! '

Tijdens ons gesprek zeiden ook sommige kinderen dat ze nog nooit zijn gaan schaatsen. Dus hebben we een uitstap geregeld naar de schaatsbaan in Hasselt op donderdag 8 Maart in de voormiddag. Gelieve op die dag dan ook je kind reserve kledij mee te geven :-)

Evenwicht

Na het schaatslied, wat we nog enkele keren hebben gedaan tijdens de week, kwam de vraag: 'Wat is evenwicht?' Dan zijn we hierrond gaan experimenteren. In de kring gingen we met houten blokken grote bouwwerken maken. En soms vielen ze naar en hadden ze hun evenwicht verloren. Ook zijn we met Sophie het balanceerspel gaan halen. Een gek bord met een bol onder en daar moeten we gaan opstaan en proberen niet van af te vallen :-) 

IJsverf maken

We zijn weer speciaal gaan schilderen deze wee, met ijs. We hebben eerst zelf ijsverf gemaakt. Door water en verf te mengen kregen we gekleurd water. Dan hebben we dit in het bakje voor ijsblokjes te maken gegoten en er een stokje bij gedaan. Dit werd dan in de diepvries gestoken en de volgende dag hadden we ijsverf :-) 

Dieren in het ijs

We zijn ook dieren gaan vastzetten in het ijs. We gingen dieren in een bakje met water doen en dit werd ook in de diepvries gezet. Toen we weer gingen kijken was het water ijs geworden en de dieren zaten vast. We zijn ze moeten gaan bevrijden! Met een hamer zijn we te werk gegaan. Het duurde soms lang maar we hebben ze allemaal kunnen bevrijden!

'Ik wil een diamant'

" Voor Mol is het zijn eerste kennismaking met het fenomeen winter. Al dat blinkende houdt hij voor diamant. Als hij een ijspegel vindt, denkt hij dat hij een grote diamant gevonden heeft. Groot is zijn ontgoocheling wanneer zijn 'diamant' alsmaar kleiner wordt en tenslotte verdwijnt. Zijn drie meer ervaren vrienden, Egel, Konijn en Eekhoorn, leggen hem zakelijk uit dat een ijspegel niets anders is dan bevroren water. Toch blijft mol het sneeuwlandschap wonderbaarlijk vinden. Als ze moe gespeeld zijn, slaagt Mol erin om ook zijn vriendjes de betovering van een zonsondergang in een winterlandschap te laten aanvoelen. Ze moeten toegeven dat ze zoiets moois nog nooit gezien hebben. "

Na het vertellen van het prentenboek zijn we zelf glinsterende ijs- schilderijen gaan maken. 

Waterdieren

In de boekenhoek liggen boekjes rond de waterdieren. Juul en Armand zijn in de bouwhoek van de oudste kleuters op zoek geweest naar de waterdieren en hebben deze gesorteerd. We hebben een waterbak gemaakt en gaan hier rond volgende week verder leren.

Zoektocht naar ijs

Na het verhaal van mol zijn we ook op een ochtend buiten op zoek geweest naar ijs. Het was wel heel erg koud buiten maar eerst vonden we niet veel. Tot we dichterbij gingen zoeken en hebben we veel ijs gevonden: op blaadjes, grassprietjes, boomstammen, banken, speelgoed,...

Als de zon op het ijs scheen zagen we het ook glinsteren zoals in het verhaal :-)

En we konden ook in het ijs op de banken tekenen door takken te gebruiken of onze nagels. 

Vormen

Tijdens het bouwen met de houten blokken kwamen de verschillende vormen ter sprake.: er waren cirkels, driehoeken, vierkanten, rechthoeken,... Dan zijn we aan de tafel gaan oefenen op verschillende manieren met vormen. 

- vormen puzzel maken

- vormen domino

- vormen in het juiste gat steken

De moestuin

Na onze zoektocht naar ijs zijn we nog eens een kijkje gaan nemen in onze moestuin. Er was weer van alles verandert. Er was een constructie gebouwd om de erwtjes aan te laten klimmen en er waren insectenhotels gemaakt door de kinderen van de 2de graad. Hier kunnen de bijtjes in gaan wonen en hun eitjes leggen. Want die hebben we nodig in de moestuin. Wel waren er nog geen plantjes in onze bedden, het is nu nl nog veel te koud en dan gaan de plantjes dood. Jullie kunnen ook alle moestuin- avonturen terug vinden op de homepage  in de groene kader.

Het seizoenenspel

We hebben ook een seizoenenspel gespeeld. Hierbij moesten we een kaartje per seizoen zoeken en aan elkaar vertellen wat er op stond. :-) 

Enkele data

- Donderdag 1 maart: Start jeugdboekenmaand

- Donderdag 8 maart: schaatsen in Hasselt. Voorzie aangepaste en extra kledij

- Woensdag 14 maart: zwemmen

- Maandag 19 maart: schoolvoorstelling ' In de wolken' 11u 

Volgende week willen we eens graag naar de bib gaan op maandag of dinsdag middag. Wie wil er mee?

Nog een stralende zondag en tot morgen :-)

Enith