Weekverslag 26/02 - 2/03Spelen in de sneeuw

Maandag was het aan het sneeuwen. En natuurlijk zijn we dan buiten gaan spelen. We hebben allerlei waarnemingen en ontdekkingen gedaan.

- de sneeuw kraakt onder onze voeten

- in de sneeuw laten we voetsporen achter

- we kunnen met takken tekenen in de sneeuw

- de sneeuw is heel koud :-)

Om op te warmen zijn warme thee gaan drinken. Dit was niet zo een succes maar toch hebben we allemaal eens een keer geproefd! 

Na het buiten spelen zijn we een verhaal gaan lezen: 'Omdat ik zo veel van je hou!' Het verhaal gaat over IJsje, de kleine ijsbeer die al heel veel wist. Maar er zijn toch nog een aantal dingen die hij niet begrijpt. Waar komt de sneeuw vandaan? Hoe komt het dat de sneeuw wit is? Waarom zijn ijsberen altijd wit? ...

Naar de bib

Maandag namiddag zijn we eindelijk terug naar de bib geweest. We hebben allemaal een boekje mogen kiezen om mee naar de klas te nemen. En we hebben super flink gestapt onder weg! 

Zoekopdracht

Tussen de sneeuw liggen allemaal voorwerpen verstopt. We moeten ze goed gaan zoeken en gaan hiervoor verschillende zintuigen kunnen gebruiken. We moeten voelen met onze handen, kijken met onze ogen of we de spulletjes zien en we kunnen ook luisteren met onze oren of we ze horen als we door de sneeuw gaan. 

Rijgen: sneeuwkettingen

De eitjes van Daan

Daan had een hele zak vol met plastieken gekleurde eitjes bij. We zijn eens gaan nadenken wie legt er allemaal een ei? Kippen, vogels, ... ook pinguïns leggen een ei. Dan zijn we spelletjes gaan spelen met de eitjes. We zijn ze op verschillende manieren gaan sorteren. Wat is dat weer sorteren? Tijdens het hoekenwerk merkte ik op dat er een aantal kleuters dit spontaan aan het doen waren: vb. alles per kleur leggen.

We zijn op 2 verschillende manieren gaan sorteren. Eerst merkten we op dat er grote en kleine eitjes waren. Dus zijn we de eieren gaan sorteren volgens grootte. Daarna viel ons ook op dat de eieren allemaal een andere kleur hadden en zijn we ze gaan sorteren volgens kleur. 

Tijdens het hoekenwerk konden we nog verder experimenteren met de eitjes. Zo maakte enkele kinderen schudeitjes (de eieren kunnen nl open gedaan worden :-) ) door een klein eitje in een groot te stoppen. 

Schrijfdans: sneeuw

Deze wee hebben we schrijfdans in het scheerschuim, de sneeuw, gedaan. Onze handen konden goed glijden door 'de sneeuw' en deze bleef ook aan onze handen plakken. Als we met onze platte handen over de sneeuw wreven werd alles mooi wit. Maar we konden ook teken in de sneeuw (net zoals we buiten hadden gedaan met de takken) Dan moesten we onze vingers gebruiken.

Pinguïns

Donderdag hebben we het ook nog gehad over de pinguïns. We zijn naar een filmpje over de dieren gaan kijken en hebben erna verteld over wat we hadden gezien. Dan zijn we nog gaan dansen zoals echte pinguïns en hebben we pinguïns geknutseld met watjes. In de namiddag zijn gaan masseren met de watjes. :-)

Vrijdag Magdag

Vrijdag was het MagDag en hebben we gedurende de dag een beetje Frans gepraat. Onze klaspop Kaat kan heel goed Frans en zij heeft ons enkele dingetjes aangeleerd. We zijn de dag begonnen met goedendag tegen elkaar te zeggen in het Frans "Bonjour" Dan heeft Kaat ons een vingerversje aangeleerd:

' Toc ,toc petit pouce.

Est - tu là?

Ssssssh, je dors '

Tijdens het atelier hebben we het gehad over dromen en slapen. Hier hebben we ook een slaapliedje in het Frans gezongen 'Frère Jacques'

Volgende week

Tijdens maart is het jeugdboekenmaand. Wij lezen altijd al elke dag, soms meermaals, een verhaal in de klas. Maar we gaan deze maand de prentenboeken extra in de kijker zetten. Misschien heeft je kapoen thuis een lievelingsboekje waar hij of zij graag uit leest of uit voorgelezen wordt. Deze mogen altijd mee naar de klas genomen worden en dan kunnen we ze aan elkaar voorlezen. Of als er ouders/grootouders zijn die eens graag een momentje willen komen voorlezen in de klas deze maand, jullie zijn altijd welkom. Geef gerust een seintje! 

Ik heb minder nieuws, mijn fototoestel heeft het in het midden van deze week begeven en werkt zo goed als niet meer. Ik ga op zoek naar een nieuw en zal voorlopig een oplossing zoeken :-) 

- Donderdag 8/3 gaan we Schaatsen: voorzie warme kledij en extra kledij. Niet vergeten muts, sjaal en handschoenen aan te doen!

- Vrijdag 9/3 is het BEDNET: wij mogen in onze pyjama naar de klas komen en de kleuters mogen ook hun knuffeldier meebrengen!

Nog een fijne zondag! 

Enith