de tijger en het lieveheersbeestjeVertel en toonkring

Op maandag konden jullie kapoentjes voor de eerste keer aan mij vertellen wat hen boeit, bezig houdt, waar rond ze in de klas wilden werken.

Thomas vertelde heel enthousiast met de nodige geluiden dat hij rond de tijgers wilde werken, Noomi daarentegen had een doosje make-up meegebracht. Zij wilde graag dat de juf hen schminkte.

Maar ze wilden ook allemaal wel wat meer weten over ons klasdiertje: Het lieveheersbeestje :-)

Henri bracht een raket mee naar de klas, daar werd mee gespeeld samen met de playmobil. Deze mannetje volgen regelmatig naar Saturnus.

verhaal: Een tijger in mijn tuin

De juf vertelde het verhaal: " Een tijger in mijn tuin". Een heerlijk prentenboekje over fantasie; Het verhaal sluit goed aan bij de belevingswereld van kleine kinderen. Alle kleintjes gebruiken hun fantasie volop en het is natuurlijk wel zo veilig, als papa achter 'het monster' verborgen zit.

Op de prenten in het verhaal zagen we heel goed dat de vacht van de tijger bedekt is met strepen. In de knutselhoek gingen we met de strepen aan de slag. We leerden namelijk de techniek scheuren. Jullie kapoentjes scheurden mooie zwarte strepen. Geen gemakkelijk opdracht :-)

We zochten ook de tijgers tussen onze speeldieren, zo ontdekten we dat er ook witte tijgers zijn. 

Het lieveheersbeestje

Om meer te weten over ons klasdiertje gingen we er eerst naar opzoek. We bezochten dan ook onze moestuin in hoop dat we het daar zouden tegenkomen, maar jammer genoeg vonden we het niet.

We zagen wel de verschillende bedden en de groenten en de mooie hoge zonnebloemen. En de composthoop, want die rook wel een beetje.

Dus bekeken we een boekje en informatieve filmpjes op de computer rond het lieveheersbeestje.

Zo zagen jullie kapoentjes al snel dat dit diertje geen strepen had maar stippen en dat het de kleuren geel, oranje, rood en zwart kon hebben. We speelden  een wiskundige spelletje in kleine groepjes. 

wortelpuree maken

Vorige week hadden we nog kleine aardappelen over uit onze moestuin op school? daar konden we geen frietjes van maken. Dus bracht ik wortelen mee uit de moestuin bij mijn thuis en maakten we wortelpuree. Samen met onze vriendjes van Ilse gingen we aan de slag.

Eerst bekeken we deze wortelen eens van dichterbij. De kleuters konden eens ruiken aan de wortelen en leerden hen de begrippen dik en dun bij. Het snijden in stukjes was nog net iets te moeilijk, maar het opeten dat lukte wel heel vlot ;-) 

Onze schillen van de aardappelen en de wortels zijn we achteraf op onze composthoop gaan gooien.

Oranje

Al snel ontdekten we dat verschillende dingen deze week dezelfde kleur hadden namelijk: oranje

Onze tijger heeft een oranje vacht, het lieveheersbeestjes kan oranje zijn en de wortels voor de wortelpuree waren ook oranje! En Henri wist ons ook te vertellen dat de appelsien steeds oranje is.

Hoekenwerk

Tijdens het hoekenwerk werd er druk gespeeld en gewerkt ;-)

  • getekend adhv een tekenversje rond het lieveheersbeestje
  • figuren nagelegd met de strijkparels
  • lieveheersbeestjes geschilderd
  • puzzels gemaakt
  • er werd een heus treinspoor gebouwd met e duplotrein
  • informatieve filmpjes bekijken rond de tijger en het lieveheersbeestje

buitenmomentjes

We genoten deze week van het mooie weer en het zonnetje. Zo bliezen we we weer mooie bellen, fietsten we en speelden buiten.

mooie snoetjes

En op het einde van de week toverde ik jullie kapoentjes om in stoere tijgers of lieveheersbeestjes... 

Turnen

Op donderdag en vrijdag gaan jullie kapoentjes turnen met Juf Enith in de grote turnzaal schuin tegenover onze school. Mag ik jullie daarom nog eens vragen om de kinderen op deze dagen gemakkelijke kledij en schoenen aan te doen. Alvast bedankt ;-)

Volgende week

Volgende week staan er alvast twee uitstappen gepland.

Woensdag 19 september brengen we een bezoek aan de boomgaard. We gaan dan naar de boomgaard om zelf appels en peren te plukken en daarna gaan we naar het fruitbedrijf BOMI te Velm een kijkje nemen in de sorteerruimte.

Want we willen toch wel weten waar die mooie appels vandaan komen. Norah bracht eerder deze week een emmertje vol met appels mee. Gelieve u kind laarzen mee te geven, want het gras is nat! We vertrekken na het belsignaal.

Vrijdag 21 september brengen jullie kapoentjes samen met Juf Ilse een bezoek aan het Kabouterfeest. Ik zal er spijtig genoeg niet bijzijn, omdat ik op bijscholing ben. Hier zijn alvast genoeg begeleiders om mee te gaan. Gelieve u kind gemakkelijke kledij aan te doen. ;-)

Voor de uitstap van Woensdag( = naar de boomgaard) ben ik nog op zoek naar een ouder die wil meerijden en helpen begeleiden. Kan je mee? Super! Gelieve mij maandag dan iets te laten weten ;-)

Fijn weekend en tot maandag,

Karolien