HerfstschattenBrainstorm over ons project

Samen met de kleuters hebben we even nagedacht over ons project, we stelden de volgende vragen:

- wat willen we weten?

- wat willen we doen?

- waar willen we naartoe?

We hebben er een neerslag van gemaakt in ons projectboek. de kleuters willen graag naar 't bos, herfstvruchten gaan rapen,.. Juul wou graag weten welke vruchten je mag opeten en welke niet en ik stelde voor om lekkere herfsttaarten te maken,... en we waren vertrokken met ons project,..

Naar buiten

We zijn opzoek gegaan in onze school, op ons domein want daar staan ook heel wat bomen,... misschien vinden we wel enkele herfstvruchten,...

Ja hoor, er lagen eikels en zelfs beukennootjes. Ook heel veel takjes,.. we hebben dan gemeten, zoek een takje dat langer is dan de mijne, zoek een takje dat korter is dan die van mij,.. wie heeft de langste tak,.. wie heeft de kortste tak?

Versje

We hebben deze week ook een versje geleerd:

Wirrel, warrel in het rond,

blaadjes vallen op de grond,

op het pad en op het mos,

wirrel , warrel in het bos!

We zijn dan ook buiten gaan rennen tussen de blaadjes en hebben de blaadjes ook eens in de lucht gegooid, ze dwarrelden naar beneden, wat een pret!

Egeltje

Tijdens het leeskwartietje vertelde ik het verhaal van Musti en de egel. De egel verzamelt met zijn stekels allemaal appels,...

Na het verhaaltje hebben we van natuurklei een egeltje gemaakt .

Ook met papiersnippers hebben we stekels op een egeltje gekleefd.

We hebben ook een egel gekleurd en daarna gelamineerd zodat we er echte stekels konden opzetten. We hebben er een telspel mee gedaan,.. zet op je egel  3 wasknijpers,.. pak er eentje weg, doe er eentje bij,.. hoeveel stekels heeft jouw egel?

Paddenstoelen van Armand

Armand had heel veel paddenstoelen meegebracht naar de slakjesklas, wij mochten ook eens gaan kijken, wat een grote paddenstoel. Armand vertelde ons dat hij deze in het bos gevonden had.

Veggiedag!

Veggiedag! Wat is veggie? Tijdens een kringgesprekje hebben we proberen uit te leggen wat veggiedag eigenlijk is. We hebben samen met de lieveheersbeestjes kunnen proeven van zelfgemaakte hummus. Juf Karolien had deze gemaakt (receptje zat in de boekentas)

De kleuters hebben naar hartenlust kunnen smullen van de groentjes en de hummus.

Herfstspel

Eikeltjes sorteren volgens kleur, wat gaat dat al goed!!

Herfstblaadjes

O, het is herfst, alle blaadjes vallen van de boom,.. wij gaan de boom terug mooi versieren door te stempelen met herfstkleuren. Ook de paddenstoel mocht niet ontbreken.

Schattenjacht!

Vanaf heden gaan we elke woensdag op schattenjacht samen met de lieveheersbeestjes. Waarom gaan we de natuur in met onze kleuters?

De natuur levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het jonge kind. er liggen veel leerkansen in de natuur, ze liggen er zomaar voor het grijpen. De natuur nodigt ons uit om te onderzoeken en te ontdekken. De natuur prikkelt al onze zintuigen en biedt kansen tot sociale ontwikkeling, we gaan immers samen op stap. De natuur prikkelt onze fantasie en nodigt ons uit voor taalkundige, wiskundige en muzische activiteiten. De kleuters leren ook dat ze respect en zorg voor de natuur moeten dragen. Je kan er tot rust komen en de natuur is de ideale plaats voor de grove ontwikkeling.

Kortom, de natuur biedt een schat aan ontwikkelingskansen voor je kapoen!

Onze eerste schattenjacht ging naar het park. We hadden onze bolderkar meegenomen met daarin allemaal onderzoekmaterialen zoals zoekkaarten, verrekijkers,...

Ook hadden we een stok met lintjes aan meegenomen. Op elke wandeling wordt er een kapitein aangeduid. De kapitein van de wandeling houdt de stok vast en loopt voorop. De anderen weten nu dat ze niet voorbij de kapitein mogen gaan.

Ook is er een fluitsignaal, zo weten ze wanneer de juf op de fluit blaast ze allemaal naar de juffen moeten komen.

In het park hebben we dan ook heel wat schatten ontdekt,...

Herfsttaarten

Met onze grote schat van de wandeling hebben we dan weer herfsttaarten gemaakt. Wat een leuke activiteit, ik heb wel 10 taarten gekregen,... er waren er met kastanjes, eikels, blaadjes, takken,... prachtige taarten waren het!

In de klas ging de activiteit verder en hebben we mini taartjes gemaakt met natuurklei en herfstvruchten.

Nog enkele buitenmomentjes

Volgende week gaan we verder werken rond het project.

Graag wil ik alle mama's en papa's bedanken voor de leuke kaartjes, attenties, sms'jes,... op de dag van de leerkracht. Ook bedankt lieve ouders van de ouderraad om ons te verwennen met lekkere broodjes,... Het was een "geweldige dag van de leerkracht", bedankt om ons zo in de watten te leggen xxx

Fijn weekend en tot maandag!

Liefs, Ilse x