Weekverslag 12-16 november 2018Hallo, 

Deze week zijn we van start gegaan met ons waterproject. We zijn begonnen met een kringgesprek over ons eigen watergebruik. We maakten hiervan een mindmap, deze wordt doorheen het project aangevuld met nieuwe ontdekkingen van de kleuters. Aan de hand van ons eigen verbruik hebben we ook de link gelegd met waterverbruik in het Zuiden. Hiervoor bekeken we een fotoreeks van Olive, een meisje uit het Zuiden. Olive heeft heel wat gelijkenissen met ons maar er zijn natuurlijk ook verschillen. De kleuters zijn wel geïntrigeerd door de foto's van Olive. 

We lazen ook een verhaal over Erik de zeekapitein, hij pleit voor het zuinig omspringen met water. Regenwater opvangen en hergebruiken is voor hem ook een must, wij hebben een grote mand aan een waterpijp van de stal gezet en gaan zo zelf een beetje water opvangen. In de moestuin zijn we gaan kijken naar twee regenwatertonnen die we gebruiken voor de groenten te begieten. Ik vertelde ook dat je regenwater kan opvangen in een grote ton voor het toilet en eventueel het wasmachine. 

We lazen ook een boek over plasticsoep, intussen weten wij dat plastieken zakjes voor groenten of fruit in de supermarkt echt niet meer nodig zijn hoor ;-) ik merk een echte bewustwording bij de kleuters.... Fijn om te zien!

In de hoekjes hebben we een bak waar de kleuters onderzoeken welke materialen drijven of zinken, een bak om flesjes en potjes te vullen met verschillende maten lepels, we spelen met trechters, buisjes, pipetjes en druppelstellers....

De beebot is opnieuw in gebruik, we maakten een waterorgel, leren bootjes te vouwen, gingen op zoek naar woorden met de W... kortom we zitten niet stil

Donderdag kwamen de waterhelden naar onze klas, we bekenen een filmpje over Fatou, een meisje zoals Olive. De waterhelden vertelden ons dat Fatou ver moet stappen eer ze water heeft, wij moeten maar enkele passen doen eer we drinkbaar water hebben. Robin, de echte waterheld heeft daarom een systeem uitgevonden om vuilwater uit rivieren:beken... te zuiveren met een speciale filter. Dit mochten wij ook doen. Indrukwekkend om te zien, we mochten mee pompen en zagen hoe het vuile water weer proper werd. De school kocht een filter aan en we proefden het gefilterde kraantjeswater. Dit zullen we vanaf nu in de klas drinken. We leerden het waterleid wat eigenlijk te moeilijk is voor de kleuters...  wij springen wel wat mee :-) 

Stella bracht nog een paar herfstblaadjes mee, maar van welke boom kwamen die eigenlijk? Dit vroeg om een onderzoek. Het was supermooi weer donderdagnamiddag dus trokken wij naar buiten en gingen eerst kijken of we dezelfde blaadjes vonden op onze speelweide. Ja hoor... twee van de drie blaadjes vonden wij ook, we bekeken ze op een zoekkaart en ontdekten dat het blaadjes van de linde en de esdoorn waren. De beuk kenden we nog van onze uitstap naar Nieuwenhoven, de eik kennen we door de vruchten. we hebben onze bomen gemeten met ons eigen lichaam... vrijdag gaan we hier nog eventjes mee verder. 

Volgende week doen we nog verder met ons waterproject, doen wat proefjes. Maandag komt Daniel uit het zesde opnieuw voorlezen, donderdag gaan we naar de boerderij en vrijdag vieren we de verjaardag van Karel die eigenlijk op woe jarig is. :-) 

Geniet van het weekend en tot maandag

Grt

Sophie