weekverslag 19-23 november 2018"Echte onderzoekers"

Deze week hebben we nog wat verder gewerkt met water, we deden heel wat onderzoekjes in de klas. 

We hebben onderzocht hoe we water konden kleuren? konden we ook gekleurde ijsblokjes maken? Welke kleuren krijgen we als we gaan mengen? Hoe gebruiken we de kleurenmenger? we werkten met pipetjes, druppeltellers, spuitjes en rietjes... hoe vullen we onze flesjes zonder te morsen.... kortom we waren echte professors in de klas. Heel leuk en veel gesmodder :-) 

Nav het wistjedatje van Julia zijn we gaan meten. Zij vertelde ons over de Narwal, een hele grote vis familie van de walvis. De narwal heeft een hele lange hoorn, het is eigenlijk een tand. De tand is wel 3 meter lang, wij moesten natuurlijk een idee hebben wat 3 meter was.  Dit hebben we in de klas gemeten. Rozan wist dat het hoger was dan haar kat kan springen :-) Zo zijn we  ook elkaar beginnen meten en vergelijken, keken we wie groter of kleiner was...  We zijn ook veel bezig met de cijfers, we tellen door en terug vanaf een willekeurig punt ( trapje omhoog of omlaag) We koppelen cijfers en getalbeelden aan de juiste hoeveelheid en gaan nu verder met de  1-1 relatie om de begrippen meer, minder, evenveel, hoeveel meer... correct te gebruiken. 

We hebben deze week ook veel voorlezers in de klas gehad, oma's, medeleerlingen, studenten uit het Kompas en ook Kelly kwam een boekje voorlezen. Mama Sarah kwam zelfs een boekje in het Engels lezen! Superleuk.

Nav het  onderzoek van de herfstbladeren van Stella trokken we naar het park om te kijken of we er dezelfde bomen vonden als bij ons op school, plus de speciale boom met het mooie blad nl de Japanse notenboom of Ginko! en ja hoor wij vonden ook een beuk, eik en esdoorn in het park. Zelf eens boom met een schors die op camouflage lijkt ( de plataan) We raapten allemaal veel blaadjes van de ginko en zijn ze nu aan het drogen om er later iets moois mee te maken.

Donderdag werd ons boerderijbezoek afgebeld door boer Kurt.... Jammer maar we hadden snel een alternatief. We zijn gaan wandelen in de Volmolen, het natuurgebied achter het station waar de nieuwe glijbaan staat. een mooie wandeling en fijne speelgelegenheid. Zeker voor herhaling vatbaar!

Vrijdag vierden we feest voor onze Karel, hij werd woensdag vijf!  Mama Hanne kwam naar school voor een kampvuur met marshmallows. Het vuur aansteken was voor ons tweetjes niet zo evident, ondanks de aanmaakblokjes... :-) leve de jongens van Overleef. Dankzij Ian, Lauden en .....? is het toch gelukt, waarvoor DANK!

Volgende week dinsdag hebben we twee stagiaires in de klas, elke geven ze 1 activiteit. Langzaam aan zal de Sint zijn intrede doen in de klas, we zullen oefenen met inpakken, gaan verder met meten, ... 

Heeft er iemand thuis 6 flesjes die even groot zijn om  mee te meten in de waterbak? begrippen als leeg, vol, bijna vol... kunnen zo speels geoefend worden in de waterbak. Alvast bedankt! slangetjes, darm, buisjes... ook nog welkom!

Tot morgen

Sophie