vogels en sneeuwpretvertel en toonkring

Maandagmorgen hielden we onze toon en vertelkring samen met de vriendjes van de juf Ilse. Wat was het een koude morgen iedereen was lekker warm ingeduffeld. Ook de warme sneeuwschoenen van de juf kregen de nodige aandacht. Wat voelde die zo lekker zacht aan.

Matisse bracht een lekker, warm en zacht dekentje mee naar de klas. Hij deelde dit samen met de andere kapoentjes in de kring die het ook wat koud hadden. .-)

Ook cezar werd een beetje warmer aangekleed, Noomi zorgde ervoor dat hij een warme jas en sjaal aankreeg. Zo kon hij ook mee naar buiten.

Oliver bracht een vetbol voor de vogeltjes mee. Er ontstond dadelijk een gesprekje. Waarvoor dient deze bol? Waarom moeten we de vogeltjes voerden.... Deze vetbol hingen we buiten op.

Noomi bracht een mooi houten speelset mee van hout over de dieren van het bos waar verschillende vogels bij waren.

Thomas bracht een weet boekje mee over de dino's. Dit zal ons volgend project worden.

verhaaltje klop klop klop

De juf vertelde een verhaaltje " Klop, Klop, Klop. 

Een jonge specht leert van zijn vader hoe hij een gaatje moet kloppen in een boom. Waar kan hij allemaal nog meer in kloppen?

Teun

Norah bracht een boekje mee over een eendje Teun. Een leuk en grappig verhaaltje over een eendje dat geen middagdutje meer wil doen, maar uiteindelijk wel in slaap valt.

We hielden een kort gesprekje over de eend. Sommige kapoentjes kleurden een tekening van de eend in. Wat kunnen ze al knap binnen de lijntjes kleuren.

kralen rijgen

Jullie kapoentjes konden deze week kralen rijgen op een stokje, dit om de fijne motoriek te stimuleren. Sommige kozen ervoor op de opdrachtkaarten na te rijgen, wat konden ze dat al heel goed!

lekkere dennenappels

Namiddag maakten we lekkere dennenappels voor de vogels. we smeerden de dennenappels vol met pindakaas en rolden ze daarna door een zadenmix voor vogels. En voilà, onze lekkere snoepjes voorde vogels waren klaar!

woordweb vogels

We maakten een woordweb rond het woord vogel/vogels. Jullie kapoentjes vertelden waaraan ze dachten als ze het woord vogels hoorden. Wat wisten jullie kapoentjes veel te vertellen.

Norah en Noomi tekenden zelf een mooie kleurrijke vogel, knap gedaan meisjes.

de vogel

We hielden een kringgesprek rond de vogel. Hoe ziet een vogel eruit? Waaraan kunnen we hem aan herkennen?

vogels spotten

Tijdens het hoekenwerk konden jullie kapoentjes, met de verrekijkers aan de slag om de vogels in en rond het schooldomein te spotten. We zagen kraaien, merels en duiven .

 Wat vonden ze dit een leuke ervaring zo kijken door een verrekijker.

sneeuwpret

vogeltjes uit klei

Nadat we eerder deze week verschillende filmpjes over vogels hadden gezien en vogels gespot hadden op de speelweide wisten we perfect hoe een vogel eruit zag. De kapoentjes die dat wilden konden aan de slag met de klei. We leerden zo spelenderwijs grote bolletjes rollen. 

We rolden eerst het bolletjes voor de kop en daarna een groter bolletje voor het lijf. En natuurlijk konden de poten en de kleurrijke veren niet ontbreken! Onze vogeltjes staan nu te drogen, volgende week mogen jullie kapoentjes hem mee naar huis nemen.

vogels spotten in het park met een mooi sneeuwlandschap

Woensdag gingen we met alle kapoentjes van de kleutertuin op vogeljacht in het park. We kwamen vele sporen tegen in dit mooie sneeuwlandschap... . We namen ook een kijkje aan de vijver. Want door het koude weer was een stukje van de vijver bevroren. We zagen er eenden, duiven,  2 zwarte zwanen en een reiger.

Eenmaal in de klas zochten we in het dierenboek de verschillende vogels op en de juf vertelde telkens wat kenmerken over deze verschillende vogels.

de knikkerbaan

Vrijdag konden we samen met de vriendjes van juf Ilse experimenteren met de knikkerbaan. Wie kon de juf helpen om de knikkerbaan in elkaar te zetten. Wat hebben vonden ze het fijn om hun balletjes te zien rollen ...

het regenboogspel

We speelden per 4 vriendjes het regenboogspel, een spel rond de kleuren herkennen en benoemen. Wie als eerste zijn regenboog vol had was de winnaar!

volgende week

Volgende week:

Maandag mogen jullie kapoentjes iets meebrengen over het project dino's. Boekjes, wetboeken, prenten, kleurprenten, puzzels,... zijn allemaal welkom.

Dinsdag gaan we zwemmen, om half 10 vertrekken we aan school.

Fijn weekend en tot maandag,

Karolien