Weekverslag 21/01/2019 tot 25/01/2019:Naar de bibliotheek

Op maandag gingen we naar de bibliotheek. We brachten de uitgeleende boekjes terug en gingen op zoek naar andere leuke boekjes voor in onze boekenhoek. De mama van Noë, de moeke van Lucas, de opa van Dagmar en de mama van Victor lazen een verhaaltje voor. We hebben ook veel leuke boekjes gevonden! 

Vertel- en toonkringen

Deze week bracht Lucas foto's mee van verschillende soorten vogels. We keken eens naar de typische kenmerken van deze vogels en we op de I-pad luisterden naar het geluid dat de vogels maken. We ontdekten dat elke vogel een andere manier van fluiten heeft. Lucas bracht ook nog een mooi prentenboek mee over vogels, dit gaan we volgende week eens bekijken. . Ook Maitreya had een mooie poster bij met vogels erop.  Noë toonde ons de veertjes van de vogels die ze in het park gevonden had en ze bracht ook eten mee voor de vogels. Dagmar bracht boekjes mee met mooie dierenfoto's erin en Arthur en Maxim lieten trots hun nieuwe slee zien en vertelden dat ze hiermee heel snel van de berg konden glijden. Noor bracht een schilderij mee met een vogeltje erop.
Lucas, Noë en Dagmar brachten hun verrekijker mee. We hebben eens gekeken hoe je dit moet gebruiken en konden dan aan de slag ermee tijdens het hoekenwerk.

We maken lekkere hapjes voor de vogels.

Omdat de vogels in de winter niet zo goed eten vinden hebben wij allerlei lekkers gemaakt voor de vogels.

knutselen: vogelhuisje

Deze week maakten we een vogelhuisje. Hiervoor moesten de kleuters eerst stroken bruin papier meten tot waar ze moesten knippen. Niet te lang, niet te kort, ... en dan opkleven. Daarna kleurden ze een vogeltje met de kleuren die ze mooi vinden en mochten ze dit ook uitknippen en in het huisje kleven. We doen er nog wat zaadjes bij en watten op het dak (sneeuw). Als laatste mochten er sneeuwvlokjes gestempeld worden met witte vingerverf. Een hele klus waar we volgende week nog een beetje aan verder werken!

Eindelijk ... de eerste sneeuwvolkjes!

Deze week was er eindelijk sneeuw! Tijd om fijn te spelen erin. 
Op woensdag maakten we samen met alle kapoentjes van de kleuterblok een winterwandeling in het park.
Er was 1 kleuter de kapitein . Hij mocht de stok met lintjes dragen en vooraan stappen. De andere kleuters mogen hem niet voorbij steken. In het park deden we allerlei spelletjes. Wie vindt er vogels? Wie vindt sporen in de sneeuw? Wat horen we in het park? We gingen een kijkje nemen aan de vijver ... deze was bevroren. Op het ijs stond er precies 'een pinguïn' of was het een standbeeld? Nee nee, het was een reiger die op de wacht stond. 

Water => vriezen = ijs

Hoe komt het dat de vijver in het park bevroren was? Omdat het vriest. Wat is dat vriezen? De juf liet een thermometer zien in de klas en  de slakjes wilden eens water in potjes doen en buiten zetten. De juf deed er nog een paar plastic diertjes in. De potjes werden een nachtje buitengezet en de volgende ochtend keken we naar het resultaat. De diertjes waren vastgevroren. Hoe zouden we die daar nu uit krijgen? Sommige kleuters vonden het eruit hakken met messen wel een goed idee en Armand vertelde dat het ijs vanzelf zou smelten binnen door de warmte van de verwarming. Knap bedacht! 
De juf deed ook nog een beetje zout op het ijs en dan kan je het ijs horen kraken. Hoe gek was dit!

Enkele kiekjes van het hoekenwerk.

Klimaatmars

Op donderdag vertelden we in de kring dat we op vrijdag zouden deelnemen aan de klimaatmars. 'Het klimaat' was is dat eigenlijk? En waarom moeten we goed voor het klimaat zorgen en hoe kunnen we dat doen? Een kort gesprekje als voorbereiding op de wandeling.
Vrijdag was het heel koud maar we hebben flink gestapt! Het was indrukwekkend maar leuk om eens mee te maken.
Bedankt aan de ouders, grootouders die meewandelden om een oogje in het zeil te houden.

Volgende week werken we nog een beetje verder rond 'vogels in de winter'. 
Groetjes,
Laetitia