de fietsKaatje op de fiets

We begonnen deze week met het verhaal van Kaatje op de fiets. We kozen dit thema naar aanleiding van dikketruiendag. Een verhaal over leren fietsen in het verkeer.

Tijdens het verhaal viel het jullie kapoentjes op dat Kaatje een fluovestje droeg. Zo kan iedereen haar heel goed zien. Wij dragen ook een vestje als we op uitstap gaan naar het park? op wonderwandeling gaan,... Want zo kunnen de andere mensen ons ook goed zien, klonk het.

Achteraf kregen de oudste kleuters de opdracht om de kleurplaat van Kaatje helemaal na te kleuren zoals de prent in het verhaal. We vonden zelfs een flut wascokrijtje en iets voor de lichtgevende stroken op het vestende na te maken. :-)

een kasteel voor de dino's

In de bouwhoek hadden de dino's nog steeds veel succes. Ik voegde extra houten blokken toe aan hun spel en al dadelijk gingen ze ermee aan de slag. Ze bouwden een extra groot kasteel voor de dino's.

spelen en leren in de hoekjes

ontdekkend leren: wat rolt er en wat niet

Tijdens het spel met de logblokken ontdekten Staf en Thomas dat de cirkels konden rollen. we maakten dan ook een plaatsje in de klas waar ze zelf aan de slag konden gaan om te ontdekken welke materialen en rollen en welke niet. 

waarneming van de fiets

Jullie kapoentjes kennen al knap de verschillende onderdelen van de fiets en waarvoor dat ze dienen. Noë haar fiets leek als twee druppels water op de fiets van Kaatje. Ze had twee grote wielen en twee kleine, een bel, twee trappers, een stuur, een zadel en ook een mandje.

de tent

Oliver bracht deze week kussens mee om in onze tent te leggen. We maakten er alvast een gezellig hoekje van. Jullie kapoentjes mogen er per alleen of per twee in. 

een fiets uit playmais

De kleuters konden deze week ook zelf een niet beplakken met playmaïs. De opdracht klonk als volgt: We proberen de playmaïs binnen de lijntjes te plakken. Wat konden ze dit al knap!

fietsen

valentijn = graag zien

Donderdag hielden we een kort gesprek rond Valentijn. We leerden dat dit de dag is waar we de mensen die we graag zien in de bloemetjes zetten. Jullie kapoentjes wilden dan ook dolgraag iets knutselen voor hun mama en papa. :-)

De Oma van Matisse trakteerde ons op lekkere hartjes wafels.

een nieuw hoekje op de kleuterspeelplaats

Samen met de opa van de Dagmar en zijn helper creëerden we een nieuw hoek op de speelplaats voor onze kapoentjes. Zij kunnen er volop in het haksel scheppen, potjes vullen en ledigen, over de boomstammen lopen,... pret verzekerd!

Dankzij het mooie weer konden jullie kapoentjes donderdag- en vrijdagnamiddag al spelen in de nieuwe hoek.

Hebben jullie thuis nog oude kookpoten, pollepels of dergelijke zijn deze steeds welkom om onze nieuwe hoeken te verrijken. 

;-)

de sorrymuur

omdat er de laatste tijd nogal wat akkefietjes voorvallen in de klas, gaan we een sorrymuur creëren.

Onze eerste stap was het vastleggen van de dingen die we echt niet leuk vinden. Deze hebben we dan in pictovorm gebundeld op een groot vel papier. We hielden ook een gesprek over deze dingen en maakten een afspraak dat we deze niet met elkaar of andere kinderen meer gaan doen.

De tweede stap was hoe we het konden goed maken met elkaar. Jullie kapoentjes hadden verschillende voorstellen: een zoentje geven, een knuffel geven, samen spelen, samen het uitpraten in de tent,... . van de actie nam ik een foto en deze zullen op de sorrymuur worden gehangen. 

Als er nu een akkefietje/ruzie voorvalt zullen de kleuters moeten kiezen hoe ze het met elkaar moeten goedmaken.

Zo rond als een wiel

Overal in de klas zagen jullie kapoentjes cirkels. Volop verzamelden ze alles op de ronde tafel, want dat was ook een cirkel. :-)

Ongelofelijk wat ze allemaal vonden in onze klas: het stuur van Abderrahemen, de vuilbak, een beker, een parel, ...

schilderen van cirkels

Volgende week

Volgende week werken we verder rond de fiets en rond onze sorrymuur naar aanleiding van de week rond pesten.

Dinsdag ben ik afwezig en zullen jullie kapoentjes door een vervangsters worden opgevangen.

Woensdag is het openklasdag

Vrijdag is het spaghettiavond, vergeet je zeker niet in te schrijven!

Fijn weekend en tot maandag,

Karolien