Schaalberekeningen....dat kunnen wij als de beste!Onze school in het klein

In februari maakten de leerlingen van het 4e leerjaar kennis met de schaal. We waren al enkele keren de schaal tegengekomen tijdens ons project Expeditie België. In atlassen, op kaarten, in onze werkboeken, enz. Maar, zeg nu zelf, vind je het ook niet gek dat er in een atlas staat 1: 3 500 000. Wij vonden het toch maar raar dat alles in cm stond en we probeerden 3 500 000 centimeter te meten met onze lat, maar al snel was duidelijk dat dit niet de beste oplossing was. Al een geluk hadden we enkele slimme meisjes en jongens in de klas die dit snel hebben omgezet tot meter en zelfs kilometer. 

Omdat het zonnetje al stilaan kwam piepen, trokken we naar buiten om onze rekenles voort te zetten. Onze opdracht, teken een plattegrond van de school. Makkelijker gezegd dan gedaan. De school opheffen en dan op een reusachtig blad zetten ging natuurlijk niet. 

Al snel werd duidelijk dat we onze school moeten verkleinen om het op ons papier te krijgen. Sommige leerlingen legden meteen de link met onze rekenles van de schaal en we waren vertrokken. We kozen een niet al te moeilijke schaal uit en begonnen met opmeten.

Noah, Viktor en Mohammed hebben het grasveld opgemeten, terwijl Thibeau en Sam het kippenhok probeerden na te tekenen op schaal. Loveleen, Salma en Nienke gingen naar de zandbak, terwijl de andere meisjes het trefbaldveld en heel de kleuterblok op schaal tekenden. In de klas hebben we alle tekeningen verzameld en vormden we zo onze school in miniformaat. Weer een knappe prestatie van onze bijtjes!